Barna hajú nő, piros rúzzsal, csíkos felsőben csodálkozik és felfelé néz

Ennyi az esélye, hogy egy lehulló űrszemét megöljön valakit

Most talán azt gondolod, hogy nevetségesen kicsinek tűnik annak az esélye, hogy valakit megöl az égből hulló űrszemét. Hiszen ilyen balesetben még senki nem halt meg. De tekintettel arra, hogy egyre több műholdat, rakétát és szondát bocsátunk ki az űrbe, vajon el kell kezdenünk komolyabban venni ennek a kockázatát?


A Nature Astronomy című folyóiratban megjelent új tanulmány felbecsülte a rakétaalkatrészek lehullásának esélyét a következő tíz évben.

A nap minden percében törmelék zúdul ránk az űrből – ez az a veszély, aminek szinte egyáltalán nem vagyunk tudatában. Az aszteroidákból és üstökösökből származó mikroszkopikus részecskék a légkörben vándorolnak, majd észrevétlenül leülepednek a Föld felszínén, évente mintegy 40 000 tonna port okozva.

Az új tanulmány a mesterséges űrtörmelék, például a rakétakilövésekhez és műholdakhoz kapcsolódó kiégett rakétafokozatok ellenőrizetlen érkezését vizsgálta.

Az űrben lévő rakétarészek dőlésszögének és pályájának matematikai modellezése, valamint 30 év múltbeli műholdadatok segítségével a szerzők megbecsülték, hol landolnak a rakétatörmelékek és más űrszemétdarabok, amikor visszazuhannak a Földre.

A kutatók arra jutottak, hogy kicsi, de jelentős kockázata van annak, hogy az elkövetkező évtizedben mesterséges űrtörmelékek csapódjanak ránk. Azt is megállapították, hogy nagyobb valószínűséggel fordulhat ez elő a déli szélességi körökön, mint az északikon.

A szerzők kiszámították a következő évtizedben a balesetek várható számát és az emberi élet kockázatát az ellenőrizetlen rakétatörmelék becsapódásával kapcsolatban. A tudósok azt találták, hogy a következő évtizedben átlagosan 10 százalék az esély egy vagy több áldozatra.

A tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy ahogy a rakétakilövő üzletágba belépők száma növekszik, úgy a Földön bekövetkezett balesetek száma is szintén növekedni fog.

Nyitókép: Shutterstock