Egy férfi az útlevelét tartja a kezében

Mennyit érnek a világ legdrágább útlevelei? — Itt áll Magyarország a listán

Legyen szó költözésről vagy egy külföldi kiruccanásról, az útlevél költségei mindenhogy pluszkiadással járnak. Országonként eltérő értékben állítanak elő új okmányt, így egyes területeken nagyon elszabadult összegekkel lehet találkozni. Hol a legdrágább az utazáshoz szükséges igazolvány kiállítása?


Bár átlagosan az országokban 100 és 160 dollár között maximalizálják az útlevelek kiadásáért elkérhető összeget, ezt mégsem szabad készpénznek venni. Az általános rendszernek megfelelően Japánban a lakosok 125 dollár — vagyis 56 ezer forint — kifizetésére számíthatnak. Mellettük az új-zélandiak is hasonló értékben szerzik meg az iratukat.

Az olyan brit állampolgárok, akik napfényesebb területre szeretnének látogatni, kicsivel szerencsésebb helyzetből indulnak, hiszen nekik csupán 95 dollártól, vagyis hozzávetőlegesen 34 ezer forinttól kell megválniuk.

A másik végleten olyan országok találhatók, mint például Kuba vagy Libanon, ahol a lakosoknak gyakran kell sok pénztől megválniuk az utazási engedélyük megtartásához. A kubai kormány az első okmány elkészítéséért csupán 105 dollárt kér el — 38 ezer forintot —, viszont azt az iratot kétévente meg kell újítaniuk a polgároknak, ez az eljárás pedig már 500 dollárba, vagyis 181 ezer forintba kerül.

Liechtenstein Európa negyedik legkisebb országa, az útlevélköltségek tekintetében viszont az egyik legnagyobb. Szállítási díjakkal együtt a polgárok nagyjából 260 dollárral, tehát 94 ezer forinttal számolhatnak. A CNN Travel cikke szerint Ausztráliában egy megújítás 220 dollárba kerül, ami itthon 80 ezernek felel meg.

Az élmezőnyben szereplő Libanonban 795 dollárt igényelnek egy megújításért, mely egy magyar pénztárcát 288 ezer forinttal terhelne. Ennek ellenére Libanon azon kevés országok közé tartozik, melyek a helyi állampolgároknak többet számítanak fel útlevélmegújításért, mint a külföldön tartózkodóknak, nekik ugyanis „csak” 600 dollárt kell kiadniuk.

Magyarország viszonylag szerencsés helyet foglal el a rangsorban. Itthon egy öt évig érvényes magánútlevél összege 7500 forint, míg egy tízéves intervallumra szóló iratért az előző összeg dupláját kérik el. Ezek utána egy legfeljebb öt évig érvényes második magánútlevél 15 ezer forintnak felel meg, emellett a kiskorúak utazásához szükséges irat értéke életkortól és testvérek számától függően változik. Fontos információkról itt lehet olvasni.