Egy neutroncsillagról készített illusztráció

Felfedezték az első szabadon vándorló fekete lyukat

A világűrben szabadon vándorló jelenség mivoltára most találhattak egyértelmű bizonyítékot a kutatók. Az elemzéséhez egy újszerű módszert alkalmaztak, mellyel észrevehetik azokat az fekete lyukakat, melyek máskülönben nem lennének láthatók.


Mivel a fekete lyukak nem bocsájtanak ki magukból emberi szemmel és műszerekkel érzékelhető fényt, így kifejezetten nehéz észlelni őket. Ezzel szemben olyan erős gravitációs mezővel bírnak, hogy magukhoz vonzzák a közelükben elhaladó csillagok fényét. A megfigyelőknek így elég a csillagok világosságát kémlelniük, ha pedig torzulásra figyelnek fel, akkor fekete lyukat találhattak. Ezt a módszert gravitációs mikrolencsézésnek nevezik.

Két kutatócsoport is arra a megállapításra jutott, hogy az első felfedezett, egyedül vándorló fekete lyukról van szó, ellenben egy másik tanulmány szerint — az objektum tömegtartományát tekintve — inkább egy neutroncsillagot találtak a szakértők. A szóban forgó jelenséget röviden OB110462-nek hívják.

„Ez az első szabadon úszó fekete lyuk vagy neutroncsillag, amelyet gravitációs mikrolencsézéssel fedeztek fel. A mikrolencsézéssel képesek vagyunk ezeket a magányos, kompakt objektumokat megvizsgálni és mérlegelni. Azt hiszem, új ablakot nyitottunk ezekre a sötét objektumokra, amelyeket más módon nem lehet látni"

Jessica Lu a ScienceAlert cikkében.

A Hubble Űrteleszkóp adatait figyelembe véve a Kailash Sahu által vezetett csillagászcsoport egy mikrolencséző fekete lyuk létezését támasztotta alá, amely a Nap tömegének 7,1-szeresét teszi ki, és 5153 fényév távolságra van. Ezzel szemben Jessica Lu és Casey Lam számításai mást mutatnak. Szerintük a Nap tömegének 1,6 és 4,4-szerese között van a jelenség mérete.

Mindez azt jelentené, hogy egy neutroncsillag lehet az objektum, amely szintén egy csillag összeomlott magja, olyané, amely a Nap tömegének 8 és 30-szorosa között indult. Amennyiben Lam és kollégái munkája helyes, akkor egy alsó tömegrésen túli objektum észlelésével állhatunk szemben, amely egyedülálló lehet a területen.

„Bármi is legyen, ez az objektum az első sötét csillagmaradvány, amelyet a galaxisban más csillag kísérete nélkül vándorolva fedeztek fel"

— mondta Lam a kérdéses objektumról.

Nyitókép: Shutterstock