A velencei  Santa Maria della Salute és a Dózse-palota naplementében

Felkerülhet a veszélyeztetett városok listájára ez a kedvelt európai úti cél

Az UNESCO azt javasolja, hogy Velencét vegyék fel a veszélyeztetettek listájára.

Velencét fel kellene venni a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára – közölte az ENSZ kulturális ügynöksége. Az Unesco jelentése szerint az ikonikus olasz várost „visszafordíthatatlan” károk fenyegetik a túlzott idegenforgalom, a túlfejlesztés és az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszint miatt.

Az ügynökség célja, hogy ösztönözze a helyszín jobb megőrzését a jövő számára.

A velencei önkormányzat szóvivője azt mondta, hogy gondosan el fogják olvasni a javaslatot – írja a Reuters. Hozzátették, hogy ezt követően tárgyalni fognak az olasz kormánnyal.

Velencét „La Serenissima”, néven is emlegetik, melynek jelentése „nagyon nyugodt” – de ez a becenév már nem illik rá.

Az Unesco jelentése az olasz hatóságokat vádolja a „stratégiai jövőkép hiánya” miatt, amely megoldaná az egyik legfestőibb olasz város problémáit.

A velencei Rialto-h\u00edd \u00e9s a Grand Canal

Fotó: Shutterstock

Ez csapás a hatóságokra, akiket azzal vádolnak, hogy nem védik a történelmi várost és a környező lagúnát. Velence egyik korábbi polgármestere, Massimo Cacciari azonban azzal vádolta a nemzetközi örökségvédelmi ügynökséget, hogy az az egyik legdrágább és leghaszontalanabb szerv a világon.

Cacciari szerint az Unesco tudás nélkül ítélkezik, és

„jobbra-balra olyan véleményeket mond, amelyeket jobb, ha figyelmen kívül hagyunk. Nem adnak nekünk semmilyen támogatást, hogy változtassunk, csak kritizálnak... Mintha Velencének szüksége lenne az Unesco-ra ahhoz, hogy világörökség legyen! Több tettre és kevesebb szóra van szükségünk.”

Velencének a veszélylistára való felvételét már két évvel ezelőtt javasolta az UNESCO, de az utolsó pillanatban az olasz kormány által elfogadott sürgősségi intézkedések miatt ez elmaradt. Az egyik ilyen intézkedés az volt, hogy megtiltották a nagy hajók, például a sétahajók közlekedését a San Marco csatornán, valamint ígéretet tettek arra, hogy ambiciózus természetvédelmi tervet indítanak a város számára.

A nagy hajókra vonatkozó tilalom érvényben van, annak ellenére, hogy az UNESCO szerint ezt a tilalmat ki kellene terjeszteni más, erősen környezetszennyező hajótípusokra is.

A Velence megmentésére irányuló terv azonban soha nem valósult meg. A La Repubblica olasz napilap szerint az Unesco szakértői több levelet is írtak az olasz kormánynak, amelyben frissítéseket és ütemtervet kértek. A kapott válaszokat elégtelennek ítélték.

A lap által látott Unesco-jelentés szerint a városban kialakult vészhelyzettel foglalkozó hatóságoknak nincs stratégiájuk a klímaváltozás veszélyének kezelésére. A bolygó felmelegedése káros hatással van a tengerszint emelkedésére, így a vízzel körülvett Velence nagyon érzékeny az árvizekre.

Ráadásul évente mintegy 28 millió turista keresi fel Velencét. Ez egyre több városbővítési projekthez vezet, ami viszont az UNESCO szerint károsítja a várost.

Az UNESCO többek között úgy véli, hogy a magas épületek jelentős negatív vizuális hatást gyakorolhatnak a városra, és ezeket a városközponttól távol kellene építeni.

Az Unesco világszerte 55 világörökségi helyszínt tart nyilván veszélyeztetettként, további 204-et pedig az ügynökség aktívan felügyel a rájuk leselkedő veszélyek miatt. Az ausztráliai Nagy-korallzátony épphogy elkerülte, hogy felkerüljön az idei listára, annak ellenére, hogy az éghajlatváltozás és a vízszennyezés továbbra is komoly veszélynek van kitéve. Ehelyett az Unesco 2024-ben ismét felülvizsgálja az ausztrál kormány zátonyvédelmi erőfeszítéseit.

(BBC)

Nyitókép: Shutterstock