Felavatják Görörgország első víz alatti múzeumát, egy ősi hajótörés helyszínén, Peristera, az Alonissos-sziget közelében.

Megnyílt Görögország első tenger alatti múzeuma

2020-ban nyílt meg Görörgország első víz alatti múzeuma, mely az Alonissos-szigettől nem messze fekvő Peristerában található. Rossz hír, hogy a hely csak képzett búvárok számára megtekinthető.

A hely, mely csak idén kezdett el javarészt üzemelni a koronavírus-járvány miatt, a történelemben való elmerülést biztosítja, szó szerint. A phys.org azt írja, hogy a múzeum egy 2500 éves hajó roncsainál nyílt meg, ahol négy ezer amforát tartalmazó lelőhely várja a búvárkodni vágyókat az Égei-tenger mélyén.

Bár a vezetett túrák ötven százalékkal drágábbak itt, mint egy hagyományos merülés, sokan úgy vannak vele, szívesen kifizetik a 95 eurót (34 ezer forint) a különleges élményért. A múzeumot csak képzett búvárok nézhetik meg, de nekik is szigorú előírásokat kell betartaniuk, például nem úszhatnak közelebb két méternél a víz alatti tárgyakhoz.

Harry Theoharis görörg turisztikai miniszter elmondása szerint a tenger alatti múzeum egész évben vonzza az embereket, a hely népszerűségét látva pedig, és mivel további roncsok kerültek elő, a környéken további tíz új búvárpark áll készen és vár már csak az engedélyeztetésre, hogy megnyíljon.

A búvárkodás egy 2020-as jogszabály elfogadását követően került a görögországi turizmus fókuszába.