Mesopotamia Express

5 izgalmas új vonatút, ami idén nyáron indult

A nyár ideális időszak a hosszabb vonatutakhoz is, a kellemes időjárás és a virágzó növényvilág még inkább feldobja az utasok ablakai előtt elsuhanó tájat. Jó hír, hogy idén számos új és izgalmas vonatútvonal indul világszerte, éppen időben a nyári vakációhoz.


Akár egy festői kiránduláson vennél részt az angol vidéken, akár egy éjszakai gyorsvonaton száguldanál át Ázsia legforgalmasabb fővárosai között, vagy Olaszország déli partjainál kanyarognál végig, mindegyikhez találsz megfelelő új útvonalat. És bár lassabb közlekedési mód, mint a repülés, romantikája és környezetre gyakorolt kisebb hatása miatt népszerűsége egyre nő.

​Hongkongból Pekingbe vagy Sanghajba nagysebességű hálókocsis vonattal

Aludj el egy kényelmes vonaton Hongkongban, és ébredj fel Pekingben vagy Sanghajban: mostantól ez is lehetséges a június 15-én indult új, nagysebességű hálókocsis vonatjárattal. Az éjszakai vonatok 12,5 óra alatt érnek el Pekingbe, és 11 óra alatt Sanghajba, mindkettő a hongkongi Kowloon pályaudvarról indul. Bár az 1990-es évek óta léteznek vasúti összeköttetések a két város között, újdonság az éjszakai vonatjárat, és remek lehetőség az utasok számára, akik egy új célállomáson kezdenék a napot.

​Milánó-Lecce a Trenitalia éjszakai vonatán

Azoknak a turistáknak, akik egy másodpercet sem szeretnének elvesztegetni olaszországi nyaralásukból, érdemes felfigyelniük a Trenitalia új éjszakai vonatútvonalára, amely Milánó és Lecce között járja végig az országot. A június 21-én induló új, kilencórás útvonal a nagysebességű Frecciarossa vonaton kiváló lehetőség a távoli városok közötti hatékony utazásra. Az olasz főváros mellett az új vonal megáll Parmában, Reggio Emiliában, Modenában, Bologna Centrale, Foggia, Barletta, Bari Centrale, Monopoli, Fasano, Ostuni és Brindisi városokban, mielőtt Lecce-be érkezik. A viteldíjak körülbelül 40 eurótól (körülbelül 15 ezer forinttól) kezdődnek, cserébe viszont nincsenek rendes hálókocsik a járaton.

​Ankara és Diyarbakir között a török Mezopotámia Expresszel

Fedezd fel Közép-Törökország ősi történelmét és hullámzó tájait a Mezopotámia Expressz fedélzetén. Az április végén elindított új vasútvonal az ország anatóliai régióján halad keresztül, a fővárostól, AnkarátólDiyarbakirig. Útközben több városban is megáll, és minden egyes célállomáson ki lehet szállni, hogy felfedezd az ókori csodákat és természeti szépségeket. A fedélzeten kilenc hálókocsi és egy étkezőkocsi áll rendelkezésre, amelyben regionális ételeket kínálnak. A teljes utazás 24 órát vesz igénybe, beleértve az egyes megállókban töltött három-négy órát, amely alatt az utasok felfedezhetik a környéket. Az egy útra szóló jegyek ára 257 eurótól (101 ezer forinttól) indul.

​Észak-Anglia a Yorkshire Dales Explorerrel

Szállj fel az új Yorkshire Dales Explorer vonatra, és élvezd az észak-angliai Yorkshire Dales Nemzeti Parkon keresztül vezető kanyargós utazást, amely lenyűgöző kilátást nyújt a zöld dombokra és a drámai lápokra. A június 8-án indult új városnéző vonat naponta kétszer, szombatonként közlekedik, így a helyiek és a turisták számára is hasznos lehet. Az útvonal Rochdale és Ribblehead között halad, 18 köztes megállóval. A parkba érve az utazók leugorhatnak a vonatról, hogy elmerüljenek a természeti csodákban, mielőtt felszállnának a visszaútra. Az oda-vissza szóló jegyek 25 fontnál (11 500 forintnál) kezdődnek.

​Olaszország, Horvátország és Szlovénia a Szlovén Vasúton

A Szlovén Vasúttársaság új vonatútvonalának köszönhetően három országon és nyolc falun keresztül utazhatsz. A nyár elején indult vonatút az észak-olaszországi Triesztből indul, és négy szlovéniai városon (Sežana, Divača, Pivka és Ilirska Bistrica) halad át, mielőtt Horvátországba érne, ahol négy megállóhelyet érint (Šapjane, Opatija, Matulji és Rijeka). A végállomás Rijeka. A viteldíjak nyolc euróba (körülbelül 3 000 forintba) kerülnek egy útra. A szezonális járat már működik, és szeptember 30-ig biztosan üzemel.

Forrás: Condé Nast Traveler

Nyitókép: Getty Images