Egy emberi agyról készített illusztráció

Így befolyásolja az agy a zsírégetést — rejtett rendszerre figyeltek fel​

Szakértők már azt hitték, teljesen megértették, miként tartja kordában az agyunk a testünkben lévő zsírszintet, ám hamar megcáfolták magukat. Egy új tanulmányban egy egész további üzenetküldő rendszert fedeztek fel.


Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy az emlősök zsírja tele van neuronokkal. Ezeket a későbbiekben a szimpatikus idegrendszer fennhatása alá sorolták, vagyis ahhoz a rendszerhez, amely testünk automatikus, tudattalan reakcióit irányítja. Ide tartozik például a szívritmus növelése vagy a pupilla tágulása is.

Ezek elősegítik a zsír lebontását, hogy az a későbbiekben fizikai aktivitás, éhség, vagy egyéb stresszhelyzetek során felhasználható legyen. De míg ezek az agyból a zsírszövetünk felé irányuló üzenetek már ismertek, továbbra is kérdéses, hogy milyen jelzések történnek az idegrendszerünkben a fordított irányba.

Ennek vizsgálatára korábban nem álltak rendelkezésre speciális eszközök, így a kutatócsoportnak ki kellett fejlesztenie őket.

Kezdetnek egy új képalkotó technológiát fejlesztettek ki (HYBRiD), majd egy célzott sejtmanipulációs módszert, a ROOT-ot. A kutatás kezdeteként oldószerek segítségével átlátszóvá tették a mintaként szolgáló szöveteket. Ez után bevetették a HYBRiD-et, melyet direkt nagyméretű, ép szövetminták közeli megfigyelésére terveztek.

Ezzel a — a ScienceAlert cikke szerint — módszerrel a csapat megállapította, hogy a zsírszöveti neuronok közel fele nem a szimpatikus, hanem az érzékelő idegrendszerhez kapcsolódik.

Egy emberi csontv\u00e1zr\u00f3l \u00e9s agyr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Shutterstock

Folytatásként a ROOT-ot arra használták, hogy egerekben szelektíven megcélozzák és elpusztítsák az idegsejtek különböző alcsoportjait. A beavatkozás több zsírt eredményezett az egereken, valamint kimagaslóan magas barna zsírszintet mértek náluk.

Mind ezek mellett a testhőmérsékletük is megnőtt, mivel a barna zsír segít a szervezetnek más zsírokat és a cukrot hővé alakítani.

Végeredményként megállapították, hogy az újonnan azonosított érzékelő neuronrendszernek a feladata a szimpatikus idegrendszer jeleinek szabályozása. Li Ye — idegkutató — így magyarázta el az adatokat:

„Ez azt mondja nekünk, hogy nem csak egy egységes utasítás van, amit az agy küld a zsírszövetnek. Ez ennél árnyaltabb. A kétféle neuron úgy működik, mint egy gázpedál és egy fék a zsírégetésben.”

Nyitókép: Shutterstock