Egy makulátlan elme örök ragyogása című fil két főszereplője: Kate Winslet és Jim Carry

​10 fájdalmasan fantasztikus film a szakításról

A szakítás igazi érzelmi hullámvasút, tele konfliktusokkal, nem csoda hát, hogy a filmipar is gyakran nyúl ehhez a témához. Tíz olyan filmet gyűjtöttünk össze, amely méltó módon dolgozza fel ezt a fájdalmas élettapasztalatot.


Pop, csajok satöbbi

A fókuszban Rob szerepel, aki a zene iránti szenvedélyén éli ki azt, ami kapcsolatában nem sikerült. Középszerűség és az elhagyatottság érzése elhatalmasodik rajta, miközben haverjaival gyerekesen ugratják egymást. A barátok sokat tudnak segíteni ilyen helyzetekben, de a végén úgyis csak az idő tud megnyugvást hozni.

Igazából szerelem

Mindenki kedvenc karácsonyi filmjében a szakítás is előkerül, mivel a történet több szálon fut. Van, ahol a szerelmesek egymás karjaiban kötnek ki, viszont ennek az ellenkezőjére is van példa. Bármilyen élethelyzetben is vagyunk, egészen biztos, hogy találni fogunk olyat, ami passzol hozzánk.

Adèle élete

Egy LMBTQ-történet, amely során a címszereplő gimnáziumi évei során nehezen képes megbirkózni szexualitásának kérdésével. Egy iskolai projekt keretein belül Adèle bensőséges kapcsolatba kerül társával, Emmával, azonban ez csak még jobban összezavarja. Kételyei és bátortalansága elhidegítik Emmától, erre természetesen a társadalmi nyomás és a belső vívódás teszi rá a legnagyobb súlyt.

Napos oldal

A legtöbb ilyen tematikájú film a végén vagy a közepén jut el a kapcsolat lezárásához. Addigra már megszerettük a főszereplők párosát és kötődni kezdtünk hozzájuk, így jobban megérint útjuk szétválása. Ez a film nem ilyen. Kezdetekor Pat már elvált feleségétől, így a történet jobban koncentrál az ezzel kapcsolatos gyász folyamataira, és annak a feldolgozására. Ez az alkotás sokkal inkább a szép dolgok megélésére ösztökéli a nézőket, nem pedig arra, hogy belegondoljunk:

„Mi lett volna ha…?”

500 nap nyár

Egymás mellett, a jelenetek közt ugrálva mutatja be azokat a napokat, amikor a főszereplő pár összejött, és azt, amikor végleg elszakadtak egymástól. Mivel a jó és rossz pillanatok közt ugrálunk, érezzük, és igazából tudjuk is, hogy egy hullámvölgyekkel tarkított, nem túl jó kapcsolatot hagynak maguk mögött.

Szólíts a neveden

A főszereplő srác életét nagyon megzavarja, amikor apja egy idegent hív az otthonukba, egy csodás olasz villába a nyári szünet erejéig. A jövevény pár évvel idősebb és sokkal extrovertáltabb, mint amihez hozzászokott, így kicsit kellemetlenül érzi magát vele. Miután viszont több időt együtt töltenek, ráébred arra, hogy vonzalmat érez a férfi iránt. A szerelem tiltottsága és beteljesülhetetlensége megtöri őt.

Her

Theodore, a magányos elvált író nem lóg a barátaival és a kollégáival, hanem hazasiet, hogy több időt töltsön egy számítógépes programmal. Ezzel nincsen egyedül, hiszen sokan így tesznek, mióta a mesterséges intelligencia beleette magát a mindennapokba. Csakhogy a főszereplő komoly érzelmeket kezd táplálni a rendszer iránt, az pedig egyre inkább kíváncsi lesz, milyen a világ a kettejük kapcsolatán túl.

Annie Hall

Egy tipikus esete annak, amikor a pár látszólag teljesen összeillik (közös érdeklődési körök, vonzalom, összhang) de a célok és az ambíciók elszakítják őket egymástól.

Kaliforniai álom

Mia és Sebastian fiatal művészekként igyekszenek hírnévre szert tenni és berobbanni Hollywoodban. Egymásban megtalálják a múzsát, így tudnak haladni céljaik felé. Azonban ez a kapocs, ami köztük lesz, csak még nehezebbé teszi a búcsút, amikor álmaik valóra válnak, és nem tudnak együtt élni tovább.

Egy makulátlan elme örök ragyogása

A filmben egy szakító párra összpontosítanak, amiben a lány nem bírja az elválást követő fájdalmat, így inkább kitörli az emlékeit. A fiú megtudja ezt, és ő is a beavatkozás mellett dönt. A pár, akik, korábban szakítottak úgy találkoznak a továbbiakban, mintha először futottak volna össze.

A forgatókönyv olyan fantasztikusan van összerakva, hogy csak a végére áll össze a sok jelenet egy egésszé, ami tragikus, mégis csodálatos.


Nyitókép: Instaram/sugar_mozi