8 szívegészségügyi tény, amely megmentheti az életünket

Sztetoszkóp és szív kék háttér előtt
Tények és tippek, melyekkel felvértezhetjük magunkat a szívbetegségek ellen.

1. Bármilyen mennyiségű dohányzás károsítja a szívet

A National Heart, Lung and Blood Institute szerint a dohányzás a test szinte minden szervét károsítja, beleértve a szívet, annak működését, szerkezetét, az ereket és magát a vért is. Ugyanígy, az E-cigaretta is növeli a kockázatot, idézi Nieca Goldberg kardiológust, az Atria New York City igazgatójáz és a NYU Grossman School of Medicine klinikai docensét a Good Housekeeping, aki szerint 71 százalékkal nagyobb a sztrók, és 59 százalékkal nagyobb a szívroham kockázata.

2. A túl sok ülés kockázatos a szívünknek

Több tanulmány is kimutatta, hogy ha huzamosabb ideig ülünk, növeli a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy növeli a vérnyomást és a vércukorszintet. Ennek oka az, hogy amikor ülünk vagy fekszünk, lábizmaink (a test legnagyobb izmai) nem húzódnak össze nagyon, és így nem végzik el szokásos feladatukat, vagyis nem vezetik ki a cukrot a véráramból, illetve nem segítik a zsírsavak lebontását a vérben.

Már egy kis mozgás is jó ennek ellensúlyozására, egy nemrégiben készült tanulmány szerint a 30 percenkénti felkelés és már akár három perc mozgás segíthet.

3. A gyulladás a szívkockázat éles jelzője

Nem minden gyulladás rossz – ez egy természetes módja annak, hogy testünk leküzdje a traumákat és sérüléseket. De ha krónikus, akkor felhalmozódik és negatív hatással van az egészségre, ami határozottan a szívbetegség kockázati markere. Az autoimmun betegségek – mint például a lupus, a köszvény, a psoriaticus ízületi gyulladás és a Sjögren-szindróma – gyulladással járnak, de ugyanígy az elhízás is.

A rendszeres aerob edzés és szükség esetén a fogyás csökkentheti a gyulladást. Ez különösen fontos az autoimmun betegségben szenvedők számára, akik vezető halálozási oka a szívbetegség, ezért érdemes odafigyelniük a szív- és szívbetegségek kockázati tényezőire.

4. A stressz enyhítése nagymértékben javítja a szív egészségét

A Journal of the American Medical Association (JAMA) új tanulmánya, és számos más korábbi tanulmány is kimutatta, hogy a mentális stressz erős potenciális szívkockázati tényező. Ennek oka a stresszt kísérő üss vagy fuss reakció, amely olyan hormonokat szabadít fel, amelyek változásokat okoznak a szervezetben (például idővel megemelkedik a vérnyomás és a testzsír), valamint a stressz az artériákban is nagyobb gyulladást okoz.

5. Az egészséges táplálkozás csodákra képes

Ez valószínűleg köztudott tény, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. A szívbarát étrend csökkentheti a szívbetegség kockázatát, ennek érdekében ezekre figyeljünk oda:

  • csökkentsük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
  • csökkentsük az elfogyasztott só mennyiségét
  • csökkentsük az egyszerű szénhidrátok fogyasztását (például fehér rizs, kenyér, tészta és cukor)
  • fogyasszunk több gyümölcsöt és zöldséget, legalább napi ötször
  • együnk kevesebb telített zsírt

6. A kardió és az erősítő edzés fontos a szív számára

A testmozgás nagyszerű szíverősítő, sok egyéb mellett segíthet a vérnyomás ellenőrzésében, csökkentheti a stresszhormonok termelését, és segíthet az izmoknak oxigént kivonni a vérből. Összességében a rendszeres testmozgás csökkenti a hirtelen szívroham és más, potenciálisan végzetes szívproblémák kockázatát. Az optimális szív egészsége érdekében végezzünk legalább 150 perc aerob gyakorlatot minden héten.

7. Családi kórtörténet

A szívproblémákkal küzdő családtagok növelik a kockázatot, különösen, ha szüleinkről és testvéreinkről van szó. Tudjunk meg mindent közeli rokonaink egészségi állapotáról, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal.

8. A hasi zsír különösen veszélyes a szívre

Egy bizonyos életkor után a női hormonok azt üzenik a szervezetüknek, hogy kezdjenek zsírkészletet felhalmozni a hasban. Ez nem kockázatos a szívre nézve. Ami viszont igen, az a zsír, amit nem látunk, az úgynevezett zsigeri zsír, amely mélyebben van a hasüregben. Ez akkor is tetten érhető, igaz, ha a testsúlyunk a normális szinten van.

Nyitókép: Shutterstock / kathayut kongmanee