Ezeket tedd meg, mielőtt ATM-automatát használnál külföldön!​

Egy nő egy ATM-automatát használ

Fotó: Getty

Utazási szakértők megosztották tippjeiket a közeljövőben utazókkal. Hogy érdemes biztonságban tartani az iratokat és a készpénzt? Hogyan kell óvatosan használni a bankkártyákat és az ATM-automatákat külföldön? Alábbi cikkünkben választ találhatsz ezekre a kérdésekre.

Szakértők elsők között arra hívják fel az utazásra készülők figyelmét, hogy rendszeresen ellenőrizzék számláikat. Amennyiben valami szokatlan történést észlelnek az összegeket tekintve, vagy az online banki alkalmazásban, akkor azonnal fel kell hívni a bankot, hogy kezelhessék a problémát.

A tranzakciók jogszerűségéről minden alkalommal célszerű meggyőződni, nehogy több pénzt emeljenek le a kártyáról, mint amennyit kellene. Utazások alatt ezt még jobban szem előtt kell tartani, hiszen a végén komoly problémák is felmerülhetnek, ha nincs elegendő pénz a számlákon.

Értéktárgyak, készpénz és az iratok — beleértve a hazaútra szóló jegyet, az útlevelet és a személyi igazolványt vagy a jogosítványt — biztonságáról minden utazónak magának kell gondoskodnia. Ezeket egy széfben, vagy a bőröndben jól elrejtve kell biztonságba helyezni, hogy betörés esetén nehezebben találják meg őket.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk légiutas-kísérők legjobb rejtekhelyeiről, ahol egy tolvaj sem keresne semmit. Ha a lehető legnagyobb biztonságban szeretnéd tudni vagyontárgyaid, akkor mindenképp olvasd el a megjelölt írásunkat.

www.youtube.com

How to Deal with Money When You Travel

Az Express cikkében leírtak alapján szakértők azt javasolják, hogy a széfbe a pénzzel és a fontos iratokkal együtt a cipőt is be kell tenni. Mivel a lábbelit egy turista sem felejti el felvenni, amikor kilép a szobából, így az értéktárgyakra is gyakrabban lehet vetni egy pillantást.

Az ATM-automaták használata során a billentyűzetet mindig érdemes eltakarni, nehogy valaki meglássa a beírt számjegyeket. Pénzfelvétel esetén győződjünk meg róla, hogy biztonságos környéken állunk, és hogy semmilyen gyanús alak nincs a közelben. Mindezek mellett célravezető utánanézni az aktuális országban érvényes hitelkártyahasználati szabályoknak és az árfolyamokra vonatkozó irányelveknek.

Nyitókép: Getty