​Függetlenedése után a saját örökségére koncentrál Barbados ​az új fejlesztéseivel

barbados tengerpart

Fotó: 123rf

Miután Barbados szigete hivatalosan is kivált a brit monarchiából, felkérték David Adjaye építészt egy örökségvédelmi kerület megtervezésére. Az elképzelések szerint ez egy kutatóközpontnak, egy múzeumnak és egy emlékműnek is helyet fog adni, amit a környéken elhunyt több száz rabszolga emlékére építtetnek.

„Barbados hitelesen rögzíti történelmünket és megőrzi a múltat, miközben újragondoljuk világunkat, és továbbra is hozzájárulunk a globális emberiséghez. Ez erkölcsi kényszer, de ugyanakkor gazdasági szükségszerűség is”

— nyilatkozta Mia Amor Mottley, Barbados miniszterelnöke.

Itt fog helyet kapni a brit rabszolga-nyilvántartások Egyesült Királyságon kívüli legnagyobb gyűjteménye. Nagyjából négyszáz évnyi archív adat lesz elraktározva több millió írott dokumentum formájában, ebbe beleértve a hajónyilvántartást, a gyártási papírokat és a rabszolgaeladási főkönyveket. Mindezeket számításba véve ez lesz a világ legátfogóbb ilyen jellegűi információtára.

A kutatóközpont megépítésével esélyt nyújtanak a helyi lakosoknak és szakértőknek, hogy a lehető legpontosabban feltérképezzék a sziget és a környék adottságait, valamint a történelmét.

A kerületet a fővároson kívülre tervezik, ahol korábban egy hatalmas cukorültetvény terült el, és ahol 1970-ben felfedezték a környék legnagyobb rabszolgatemetőjét. A több száz nyugat-afrikai férfi, nő és gyermek tiszteletére fog megépülni az emlékmű, hogy az emberiség ne felejtse el őket.

www.youtube.com

Newton Enslaved Burial Ground Memorial

Az emlékmű felállításáról kiadott nyilatkozat szerint hagyományos afrikai sírok, imahelyek mintáját fogja követni: az áldozatok emlékére a sír feletti talajt ötszázhetven különálló fagerendával határolják majd, amelyek mindegyikét a nap felé hajló sárgaréz lemezek fedik le.

A kerületépítés alapkőletételét 2022-re tervezik, amikor is a frissen megalakult parlamentáris köztársaság az egy éves évfordulóját fogja ünnepelni.

„Olyan teret alkotunk, amely egyidejűleg tiszteli a halottakat, építi az élőket, és egy új jövőt mutat be a fekete civilizáció számára, amely egyrészt az afrikai kontinenshez tartozik, másrészt attól elkülönül.”

— olvashattuk Adjaye nyilatkozatát.


Nyitókép: 123rf