Elhunyt Gina Lollobrigida, az 1950-60-as évek filmikonja és szexszimbóluma ​

Gina Lollobrigida

Fotó: Getty

95 évesen elhunyt Gina Lollobrigida, aki színésznőként, fotósként, illetve modellként és szépségkirálynőként is nagy sikereket ért el.

Lollobrigida 1927. július 4-én született egy bútorasztalos lányaként. Már egészen fiatalon elkezdett közeledni a showbiznisz felé, bár akkoriban még inkább a modellkedés és a szépségversenyek keltették fel az érdeklődését. Ennek az érdeklődési körének hála 1947-ben a Miss Italia harmadik helyezettje lett.

Ezt követően több európai filmben is kiemelkedően alakított, viszont a nagy áttörést az Ördögi kör hozta meg számára, ami 1953-ban jelent meg. Ez keltette fel végül Howard Hughes, filmproducer érdeklődését is, aki azonnal Amerikába, pontosabban pedig Hollywoodba invitálta a nagy sikerek előtt álló színésznőt.

Olyan filmekben kapott szerepet, mint például A világ legszebb asszonya és a Párizsi Notre-Dame. Férjétől — Miklo Skofic — 1971-ben vált el, ezzel együtt pedig a színészkedéssel is végleg felhagyott. Későbbi életét leginkább a fotózás határozta meg, ám ekkor már inkább a kamera másik oldalán foglalt helyet, mint fotográfus.

Modelljei között volt többek között Henry Kissinger,Jurij Gagarin és Grace Kelly is.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy rövid ideig még a politikába is belekóstolt, hiszen 1999-ben Romani Prodi korábbi olasz miniszterelnök pártjának európai parlamenti képviselőjelöltje volt — olvashatjuk a Hamu és Gyémánt cikkében.

Az utóbbi hónapokban már egy római klinikán ápolták, míg végül január 16-án elhunyt.

Nyitókép: Getty