Ilyen problémákat okozhat a szervezetünkben a láthatatlan gyulladás

lighted candle in the middle of the sky

A gyulladás egy nagyon gyakori állapot, és sokszor észre sem vesszük. Épp ez a legnagyobb probléma, hiszen hosszú távon akár súlyos szövődményekkel is járhat. Megmutatjuk, mik a leggyakoribb jelei, és abban is segítünk, hogy lehet legyőzni.

A szakértők két fajtáját különböztetik meg a gyulladásnak: az akut, ami az öngyógyító képességünknek egy nélkülözhetetlen eszköze, és a krónikus fajtát, ami szinte észrevehetetlenül roncsolja egészségünket. Ez egy olyan típus, amit általában nem veszünk észre, amíg a tünetei nem jelentkeznek.

Hogyan hat a gyulladás az egészségügyi állapotunkra?

Orvosok azt állapították meg, hogy a hosszan elhúzódó gyulladás akár az élettartamot is csökkentheti. Ezzel kapcsolatban végeztek egy kutatást, amely során több mint 1500 ember egészségi állapotát vizsgálták meg, köztük voltak száz éven felüliek és sokkal fiatalabbak is. A kísérlet végére egyedül a gyulladást tudták megállapítani mint egyetlen olyan értelmezhető tényezőt, ami befolyásolja az élet hosszúságát.

Többek között a rák, szívbetegség, Alzheimer-kór, cukorbetegség, csontritkulás és az elhízás kialakulását is ehhez a betegségfajtához kötik. Az orvosok még nem egyeztek meg abban, hogy ez lehet-e a betegségek fő oka, de nagy eséllyel kimutatható kulcsfontosságú tünetként.

Hogyan lehet felismerni?

Fotó: Unsplash/Markus Spiske


Leggyakoribb jelei között szerepel a bőrpír, a duzzanat és a funkcióvesztés az érintett területen. Ezek első hallásra ijesztően hangzanak, de ilyen lehet például megfázás esetén a szaglófunkciók gyengülése is. Egy egyszerű vérvétellel is kideríthető, hogy van-e a szervezetünkben jele.

Mi az a gyulladáscsökkentő diéta?

A leggyakoribb tévhit a gyulladással kapcsolatban, hogy az emberek szerint nem lehet befolyásolni a mértékét és a gyulladási idejét. Ha esetleg mégse ezt hiszik, akkor bebeszélik maguknak, hogy csak megerőltető folyamatok útján lehet ezt elérni. Szerencsére ez nem így van. Megfelelő étrend kiválasztásával rengeteget segíthetünk a gyógyulás folyamatán. Igazán egyszerű a szabály: ami a természetben fellehető és fehérjét vagy rostot tartalmaz, akkor abból enni kell.

Többek között ilyen a zsíros húsú hal, például a lazac, makréla, tonhal és a szardínia. Ezek mindegyike Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amik természetes gyulladáscsökkentők. Ha nem vagyunk oda halért, akkor különböző gabonafélékből is ki lehet nyerni a hasznos anyagokat, és olyan zöld színű zöldségekből is, mint a spenót, brokkoli vagy a kelkáposzta.

Fotó: Unsplash/Iñigo De la Maza


Szakértők ajánlják még ezeken kívül a dió és a szója kiemelt fogyasztását, valamint a zöldtea bevezetését a napirendünkbe. Az étrend kiegészítése mellett fontos törekedni a megfelelő alvásidő kialakítására, a stressz csökkentésére és az elegendő mozgásra is.


Nyitókép: Mariana Beltrán/Unsplash