Harry herceg szerint nőgyűlölő a "Megxit" kifejezés

harry herceg es meghan markle
Fotó: GettyImages
Nemrég fény derült az igazsága, miszerint a Meghan hercegné ellen irányult óriási trolltámadás szervezett volt, mindössze néhány gócponttal. Harry herceg egy konferencián hozta összefüggésbe a nőgyűlölettel a feleségét ért atrocitásokat.


Közel két év telt el azóta, hogy Harry herceg és Meghan Markle elhagyták a brit királyi udvart, a közbeszéd azonban azóta sem száll le a házaspárról. Nemrég kiderült, hogy a hercegné elleni karaktergyilkosság a látszat ellenére szervezett: a támadások több mint 70 százalékát kevesebb mint 50 fiók irányította, és a brit média ezeket felkapva csak tovább szította a tüzet a család körül.

Harry herceg a Wired Re:Wired konferenciájának egyik panelbeszélgetésének vendége volt, ahol arról beszélt, hogy milyen hatással vannak a trollok és a dezinformáció a társadalomra és a saját életére. Itt került szóba, hogy a felesége ellen irányuló gyűlöletbeszéd középpontjában a "Megxit" kifejezés áll, mely hashtagként is ott van szinte minden egyes velük foglalkozó közösségimédia-poszt végén.

"Talán az emberek tudják ezt, talán nem, de a Megxit kifejezés egy nőgyűlölő kifejezés volt, amelyet egy troll hozott létre, a királyi tudósítók pedig felerősítették azt, és egyre csak nőtt és nőtt és nőtt a mainstream médiában. De egy trollal kezdődött."

– mondta a királyi sarj.

Az oknyomozó újságíróknak hála az is kiderült, hogy már jóval a 2020-as kiválás előtt, a pár 2018-as esküvője környékén kezdték el használni a Megxitet, és csupa olyan fiók, mely rasszista és nőgyűlölő posztokkal gyűjtötte a lájkokat.

Harry herceg úgy gondolja, hogy az online beszéddel kapcsolatos döntéseink nemcsak a jelenünket határozzák meg, de gyerekeink életére és jövőjére is kihatással van. Feleségével úgy döntöttek, egyikük sem hoz létre közösségimédia-fiókot, amíg a jelenlegi helyzet nem változik.

"Az internetet a gyűlölet, a megosztottság és a hazugság határozza meg, és ez nem lehet helyes. Mindenki számára, akinek gyermekei vannak, hagyjuk, hogy a jövőt az itt és most határozza meg, és ez profit és kapzsiság."

– fejtette ki a herceg.

Szerinte azonban nem egyedül a közösségi média hibáztatható az eldurvult helyzetért, a bulvármédia folyamatosan csak olajat önt a tűzre, és az emberek érzelmeinek figyelembe vétele nélkül hangzatos hazugságokkal árasztják el a sajtót:

"Ez a probléma nem a közösségi médiából ered, és nem kell online lenni ahhoz, hogy ez hatással legyen rád. Már korán megtanultam, hogy a publikálókat nem feltétlenül az igazság ösztönzi. Túl jól ismerem a történetet. Elvesztettem az édesanyámat az öncélú dühöngés miatt, és nem akarom ugyanezzel elveszíteni a gyermekeim anyját."