Egy hit az idővel és pénzzel kapcsolatban boldogabbá tehet

Különböző címletű euro bankjegyek egymáson
Idő vagy pénz, melyiket helyezed előtérbe?

Ha nagyobb értéket tulajdonítunk az idődnek, mint a pénzünknek, az nagyobb boldogsággal jár együtt – derül ki egy tanulmányból.

A vizsgálatban résztvevők valamivel több mint fele értékelte az idejét a pénzénél, míg a többiek a pénzt értékelték többre, mint az időt, számol be róla a PsyBlog.

A következtetések hat, több mint 4600 ember bevonásával végzett vizsgálatból származnak.

Ashley Whillans, a kutatás vezetője elmondta, úgy tűnik, hogy az emberek stabilan előnyben részesítik az idejüket a több pénzkereséssel szemben, és az idő előtérbe helyezése nagyobb boldogsággal jár együtt.

Minél idősebbek voltak az emberek, annál valószínűbb volt, hogy értékelik az idejüket.

„A legtöbb embernek az értéket a saját maga által megbecsült idő számít. Ahogy az emberek öregszenek, gyakran értelmesebb módon akarják eltölteni az idejüket, mintha csak pénzt keresnének”

– tette hozzá.

A kísérleti személyek egy sor olyan forgatókönyvet kaptak, amelyekben az időt a pénzzel vetették össze. Például arra kérték őket, hogy válasszanak a drágább lakás és a rövidebb ingázás, illetve az olcsóbb lakás és a hosszabb ingázás között.

Vagy megkérdezték tőlük: választanának-e hosszabb munkaidőt és magasabb kezdő fizetést, vagy alacsonyabb munkaidőt és alacsonyabb kezdő fizetést.

Bár mindkettő a legtöbb ember számára fontos döntés, az idő/pénz felosztás a hétköznapibb döntések esetében is érvényesül.

Mint kiderült, sem az emberek jövedelme, sem a nemük nem volt hatással arra, hogy az idő vagy a pénz jobban befolyásolja a résztvevőket.

A jövedelmi spektrum legalsó végén lévő emberek azonban nem vettek részt a kutatásban.

Néhány embernek a túlélés érdekében a pénzt kell előnyben részesítenie.

„A több szabadidő valószínűleg fontosabb a boldogság szempontjából, mint a több pénz. Még az is lehet, hogy néhány óra lemondás a fizetésből, hogy önkéntes munkát vállaljunk egy élelmiszerbankban, nagyobb haszonnal járhat a boldogságérzetünkben”

– fogalmazott Whillans.

Nyitókép: Shutterstock