Így tároljuk a tésztát, hogy sokáig elálljon

Közelkép a házi tésztafőzés folyamatáról.

Mutatjuk, hogyan kell megfelelően tárolni a tésztát.

Ha saját magunk által összeállított és begyúrt házi tésztát készítünk, jó tudni, hogyan lehet úgy tárolni, hogy sokáig, akár hónapokig elálljon. A vince.hu cikke segít a száraz tészta megfelelő tárolási módjaiban.

A házi készítésű friss tészta általában lisztből, tojásból és vízből áll. A hozzávalókat egy keverőgépbe dobják vagy kézzel addig gyúrják, amíg a tészta rugalmas állagú nem lesz. A friss tésztát ezután sodrófa segítségével kinyújtják és formázzák.

​Mennyi ideig áll el a friss tészta?

A friss tésztát hagyományosan az elkészítés napján szokás elfogyasztani, de ha már egyszer nekiállunk és magunk készítjük el, szeretnénk több adagot legyártani előre. Szerencsére erre is van mód, a következőkben részletezett megfelelő tárolással hetekig, sőt akár hónapokig is eltartható a házi tészta is (a kereskedelemben kapható száraztészták szavatossága pedig 2 év is lehet).

1. Tároljuk hűtőben a friss tésztát

A friss tészta tárolásának többféle módja van, ezek közül az egyik legpraktikusabb, ha hűtőben tartjuk. A friss házi tészta légmentesen záródó edényben egy napig tárolható a hűtőszekrényben.

2. Fagyasszuk le a tésztát

A friss tésztát nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Csomagoljuk be egy műanyag fóliába, és helyezzük légmentesen záródó edénybe vagy egy fagyasztózsákba. A tészta így akár egy hónapig is eláll. Felhasználás előtt olvasszuk fel a tésztát a hűtőben.

3. Tegyük a kész tésztát a fagyasztóba

Dobjuk a tésztát egy kevés lisztbe, hogy ne ragadjon össze, majd tegyük egy tepsire és hagyjuk a levegőn száradni egy órán át. Ezután tegyük a félig kiszáradt tésztát egy műanyag zacskóba vagy egy légmentesen záródó edénybe. A fagyasztott tészta akár nyolc hónapig is eláll. Ebben az esetben főzésnél a fagyasztott tésztát közvetlenül a forrásban lévő vízbe kell tenni, ami nagyjából 10 perc alatt megpuhul.

Nyitókép: Shutterstock / nerudol