Az univerzum zenéje: hanggá alakították a James Webb Űrteleszkóp képeit​

A James Webb Űrteleszkóp egyik felvétele

A James Webb Űrteleszkóp első megjelent képei azonnal népszerűek lettek, így rengeteg emberhez eljutottak. A vakok és gyengénlátók viszont nem élhették át a felvételek varázsát, éppen ezért egy projekt keretein belül hangzásba próbálták átültetni az élményt számukra.

Sokan valószínűleg nem is feltételezték, hogy létezik ilyen metódus, ami egyáltalán nem csoda. Miután a James Webb biztosította a lehengerlő mélyűri képeket, egy tudósokból és zenészekből álló csapat, valamint a vakok és gyengénlátók közösségének tagjai együttműködtek, hogy még több ember számára átélhetővé tegyék a fotók által nyújtott érzést.

„A zene az érzelmi központjainkat szólaltatja meg. Célunk, hogy a Webb képeit és adatait a hangok segítségével tegyük érthetővé, segítve a hallgatókat saját mentális képük megalkotásában"

— mondta Matt Russo, zenész és a Torontói Egyetem fizikaprofesszora.

A NASA szerint azért találták ki ezt a koncepciót, hogy a csillagászat vizuális csodái mindenki számára elérhetővé váljanak. Azzal, hogy hangklipekké alakították a felvételeket, minden eddiginél több embernek lesz lehetősége megtapasztalni azokat.

www.youtube.com

Webb Telescope Data, Translated to Sound — Cosmic Cliffs in the Carina Nebula

A csapat eddig a JWST-képei közül az Éta Carinae-ködben lévő Kozmikus szikláról készített zenét, amely a szakértők leírása szerint egy atmoszférikus dallam, amelyet a gomolygó gáz- és porfelhők ihlettek. Emellett az NGC 3132-ről (Southern Ring Nebula), melyet kifejezetten kísértetiesnek írtak le. Azt az égitest infravörös fénye inspirálta.

„Amikor először hallottam, zsigeri, érzelmi módon hatott rám, amit elképzelésem szerint a látó emberek is átélnek, amikor felnéznek az éjszakai égboltra"

— mondta a sajtóközleményben Christine Malec, a vakok és gyengénlátók közösségének tagja.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism