Ez a minden nap fogyasztott ital meghosszabbítja az életünket

woman drinking coffee
Photo by Gian Cescon on Unsplash
A hétköznapjaink része, és nem is tudtunk róla, mekkora áldás! Ennek az apró szokásnak igen pozitív hatása lehet: hosszabbá és egészségesebbé teszi az életünket.


A kávé kapott már hideget és meleget is, ám most legújabban azt az eredményt találták a hatásait vizsgáló tudósok, hogy aki naponta egy csésze hagyományos vagy koffeinmentes kávét elfogyaszt, az közel 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát – olvashatjuk a hamuesgyemant.hu írásában. A kávéfogyasztás ugyanis jelentősen csökkenti a a vesebetegség, a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke esélyét.

A vizsgálat igen nagyszabású volt, a kávé hatásait vizsgálók közt az eddigi legnagyobb, hiszen 16 éven át követtek nyomon több mint 185 ezer, 45-75 éves embert. Arra is figyeltek, hogy különböző népcsoportok keveredjenek össze a kutatásban, és az emberek életmódja is jelentős eltéréseket mutasson. A különböző népességcsoportokban megfigyelhető hasonló mintázat erősebb biológiai alátámasztást ad annak az érvelésnek, hogy a kávé jót tesz, akár fehér, afroamerikai, latin-amerikai vagy ázsiai az ember.

Ebből a kutatásból az egyelőre nem derült ki, hogy a fekete ital pontosan melyik összetevőjének tulajdonítható ez a sok jótékony hatás, azt azonban már eddig is tudni lehetett, hogy a benne lévő antioxidánsok, a fenolok rendkívül fontos szerepet játszanak a rák kialakulási esélyének csökkentésében. Azt pedig már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a kávéfogyasztás összefügg a Parkinson-kór, a rák, a májbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával, viszont olyan eredmények is születtek, miszerint a túlzásba vitt kávéfogyasztás növeli a demencia esélyét.

További fontos tanács az Egészségügyi Világszervezettől (WHO): mindig várjuk meg, amíg a kávénk kissé lehűlt, mivel a túlzottan forró italok fogyasztása hosszú távon nyelőcsőrákot okozhat.

Nyitókép: Gian Cescon/Unsplash