4 egyszerű módszer, amivel megszűnik a szemétszag a konyhában

Nő banán héjat dob a szemétbe

A szemétnek soha nem lesz olyan illata, mint egy rózsakertnek, friss óceáni szellőnek vagy sütőtökös pitéknek, de megakadályozhatjuk, hogy a kellemetlen szagok átvegyék az uralmat a konyhád és lakásod többi része fölött.

A bűz oka? Baktériumok. Az élelmiszer megromlik, a mikrobák szaporodnak és táplálkoznak a lebomló élelmiszerekből, aminosavakat, triglicerideket és más molekulákat szagosabb vegyületekké alakítva.

„Minél többet teszünk azért, hogy megakadályozzuk a baktériumok virágzását, annál jobb”

– mondja Elizabeth Wilder, a Glad vezető tudósa az Ad It Yourself magazinjában.

De lássuk, mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a bűz keletkezését.

Vidd ki a szemetet

Persze ez a legkézenfekvőbb megoldás. Azonban legyünk őszinték magunkkal: a szemét kivitele nem az egyik kedvenc programunk. Így előfordul, hogy halogatjuk, ami által a baktériumoknak több idejük van szaporodni, így pedig a bűz is fokozatosan erősödik. Kísérd figyelemmel, hogy mit dobsz az adott napon a kukába: ha tudod, hogy valami nagyon romlandó került bele, akkor ne várd meg, míg teljesen megtelik a zsák, vidd ki inkább.

Vegyél kisebb kukát

Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: minél kisebb a kukád, annál többször fogod üríteni, így a kellemetlen szagoknak nem lesz idejük áthatolni a konyhán és az egész lakáson.

Vidd a kukát szem elől

Ha a szemed elől elkerül, akkor az orrodtól is messze helyezkedik. Ha konyhád engedi, akkor tedd a szemeteskukádat ajtóval csukható szekrénybe. Így a szagok is sokkal lassabban jutnak el hozzád.

Válassz megfelelő anyagból készült kukatárolót

Bizony, az sem mindegy, hogy miből készült a szemetesed. A műanyag ugyanis szinte magába szívja a szagokat és el se ereszti, miután kiürítetted belőle a zsákot, akkor sem. A rozsdamentes acélból készült kukák a tökéletes megoldás a szagtalan konyhához.

Persze ezeken a tippeken kívül még bevethetjük az illatosítókat is - amelyekből vannak természetes verziók is, mint például a szódabikarbóna, ami semlegesíti a kuka szagát -, de mi a szemetes rendszeres ürítését tartjuk a leghatékonyabb megoldásnak.

Nyitókép: Shutterstock