gianni terra

4 gondolat a magyar konyháról Giannitól

Szeptemberben Budán megnyílt Gianni első olyan étterme, amely nem az olasz, hanem a magyar konyha specialitásait tűzi étlapra, ez a Terra. A Vince magazin interjújában elmeséli, miért váltott.


"Én igazán az olasz ízekben, az olasz gasztronómiában érzem otthon magam, azt látom át, a magyar konyhába, dacára az itt eltöltött 27 évnek, még nem volt időm igazán beletanulni. Haraszti Zsoltnak, a Terra séfjének a múltja, személyisége, hozzáállása viszont már elég „behúzóerő" volt, hogy végre tényleg rászánjam magam és közelebb kerüljek az ételek révén a magyar kultúrához."mondta Gianni a Vince magazinnak. Szemlézzük a gasztroszakember 4 gondolatát a magyar konyha jelenlegi állapotáról.


Mit tud a magyar konyha a paprikán és a hagymán túl?

terra etterem etel hus

Fotó: Terra Facebook

"Sokkal változatosabb, mint azt a mindennapok valóban kicsit egysíkú és nehéz ételei alapján gondolnánk. Régen bőven ettek a magyarok halat, zöldséget, nem csak liszttel sűrítettek, óvatosabban bántak a mennyiséggel, és ami szintén nagyon fontos, megadták a módját az étkezésnek, körbeülték az asztalt és lassan, nyugodtan elfogyasztották az ételt. Az a feladatunk nekünk, szakembereknek, hogy ezt újra felidézzük a vendégeinkben."

A magyar alapanyag érték

"Azt gondolom, a földművelés és a föld Magyarországon még mindig értékkel bír. Amit gondnak tartok, hogy ehhez képest kevés a minőségi zöldség például. Nagyon sok jó alapanyag külföldre vándorol, pedig jó lenne, ha itt is maradna belőlük több. Nyilván kötelezni nem lehet a gazdákat, hogy itthon adják el az árujukat, mikor külföldön többet fizetnek érte, de üzenetértéke lenne ennek a gesztusnak."

Javul a magyarok ízlése

szakacs etelt keszit

Fotó: Terra Facebook

"Szerencsére az igény megvan minderre, csökken az ízfokozók, a margarin használata, főleg a fiatalok egyre inkább keresik a tiszta, természetes ízeket. Tudják, hogy jót enni jó dolog, a jó minőséget könnyebb megemészteni és általa jobb emlékekkel térnek haza az étteremből. Inkább esznek két szelet valódi kovászolt kenyeret, mint egy kiló rosszat, egyre kevesebben esznek csak azért, hogy egyenek."

Eljött a Fine dining McDonaldsok kora

"Jól látszik például, hogy a luxusszállodák a világon, részben a pandémia hatására, egyre kevesebb energiát fektetnek a vendéglátásba, egyre kevesebb kockázatot vállalnak. Megvásárolnak inkább egy agyonmarketingelt franchise jogot és egy már bejáratott éttermet üzemeltetnek az épület aljában, ahova az emberek azért mennek, hogy utána feltehessék a képeiket az Insta sztorijukba. Fine dining McDonald's-ek jönnek létre, kivész az intuíció, a kreativitás, marad a szabványosított szolgáltatás vakon átvétele, hiszen az máshol már bejött."