4+1 színházi előadás, amit nagyon várunk idén

szabadkai nepszinhaz eloadas

Tudjuk, hogy vírus, meg távolságtartás, meg elhalasztott programok és újra és újratervezett évadok, de a színház él, és bizonyos szempontból virul, termékenyebb, mint valaha! Mi ezekre az előadásokra szeretnénk eljutni az évadban!

Élőhomok, Szabadkai Népszínház

Fotó: Szabadkai Népszínház

A Szabadkai Népszínház magyar társulatának már jónéhány emlékezetes előadást köszönhettünk. A december végén bemutatott Élőhomok négyszereplős darab a színház és a képzőművészet izgalmas találkozása. Az előadás Petrik Pál halálának 25. évfordulójára készült, a vajdasági magyar képzőművész motívumaihoz Tolnai Ottó költői világát párosították az alkotók. A színpadon a vajdasági falvak és kisvárosok tipikus alakjai; csirkefogók és lumpenek, kocsmatöltelékek és iparosok, szerelmesek és szerelemkeresők, antihősök és szent bolondok jelennek meg. Mindez Szegedtől háromnegyed órára autóval!

Infók itt

Melancholy Rooms, Katona József Színház

Fotó: Katona József Színház Facebook

A koronavírus-járvány és a karantén mint kollektív traumatikus élmény, több izgalmas szöveget, színházi előadást inspirált már. A budapesti Katona József Színház márciusi bemutatója, a Melancholy Rooms munkacímű előadás is a bezártság hatásait mutatja be. Nyolc nagyon különböző karakter privát életébe nyerünk bepillantást, akiknek a magány közös traumája. A színház társulata közösen hoz létre egy zenés és vizuális kompozíciót, a 2019-ben a Legígéretesebb pályakezdőnek választott Tarnóczi Jakab rendezésében.

Infók itt

Candide, Weöres Sándor Színház

Fotó: Weöres Sándor Színház Facebook

A szombathelyi színház kamaratermében Voltaire pikareszkjét mutatják be márciusban. Candide szatirikus jelenetekben bővelkedő kalandjait Vinnai András adaptálta a Weöres Sándor Színház társulata számára. A darabot Nagy Péter István, a Radnóti Színház rendező-koreográfusa állítja színpadra, aki tavaly nyerte el a Legígéretesebb pályakezdő díját. Az előadás zenei világáért Dargay Marcell felel. A fiatal alkotók kortárs feldolgozásában a klasszikus kalandregény új életre kel.

Infók itt

Az ajtó, Örkény Színház

Fotó: Örkény István Színház Facebook

Szabó Magda regénye az egyik legismertebb magyar irodalmi alkotás a nagyvilágban. 40 nyelvre lefordították, Szabó István filmet forgatott belőle Helen Mirren főszereplésével, 2015-ben a 10 legjobb regény közé választotta a The New York Times. A szöveg mind a mai napig izgatja az alkotókat, a Nemzeti Színház-as feldolgozás után (Udvaros Dorottya és Söptei Andrea a főszerepben) Gáspár Ildikó, az Örkény Színház rendezője is színpadra állítja márciusban a történetet. A színpadon Pogány Judit és Szandtner Anna szereplésével tárul fel a titokzatos Emerenc története, az írónő és bejárónője sajátos kapcsolata, a bűntudatot okozó tragikus végkifejlet.

Infók itt

Idén 100 éves a Városmajori Szabadtéri Színpad

Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad Facebook

Nyáron sem fogunk színház nélkül maradni: országszerte egyre több szabadtéri színház várja előadásokkal a közönséget. A Városmajori Szabadtéri Színpad ráadásul idén ünnepli centenáriumát, és gazdag programkínálattal – a koncertek, filmvetítések mellett ősbemutatókkal, zenés- és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással és Színházi Szemlével – várják a nézőket június és október között.

A 100. évfordulót három napos fesztivállal ünneplik júliusban, ekkor mutatják be a színház elmúlt évszázadáról Nyáry Krisztián által ír darabot.

A programsorozat egyik kiemelt eseménye a nemzetközi hírű Armel Operafesztivál új, különleges produkciója lesz, egy karanténbalettet, Mulat a Monarchia címmel.

Infók itt


Szöveg: Tóbiás Lilla
Nyitókép:
Szabadkai Népszínház