Orosz kém volt-e Petőfi? Irodalmi legendákat leplez le ez az új könyv

petofi sandor
in.hu
Irodalmi oknyomozóregényt írt Milbacher Róbert Legendahántás címmel, amiben a magyar irodalom legnagyobb mítoszairól rántja le a leplet. Tényleg olyan merész volt Szendrey Júlia, hogy nadrágban járt? Ki akarta karaktergyilkossággal elhallgattatni Petőfi Sándort?


Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene"? Tényleg nadrágban járt Szendrey Júlia? Ötvenegy hasonló kérdést tesz fel és válaszol meg Milbacher Róbert új könyvében. Szó esik a Hymnusról, a Szózatról, a Nemzeti dalról, a Toldiról. Kiderül, milyen politikai karaktergyilkosság áldozata volt Petőfi Sándor, és megtudjuk, mi történt a koltói kastélyban Jókai Mór szerint. A Legendahántás olyan megcsontosodott állításokat, irodalmi legendákat jár körbe, amelyeket mára a tudomány megcáfolt.

A Margó-díjas Milbacher Róbert irodalomtörténészként dolgozik a Pécsi Tudományegyetemen, szépirodalmi regényei után most eredeti szakmájához kicsit közelebb állva egy irodalmi oknyomozóregényt írt a magyar irodalom legnagyobb alakjairól. Történeteivel a szórakoztatás mellett nem titkoltan oktatni is szeretne, az iskolai irodalomtanításban is üde színfoltot jelenthet egy-egy ilyen sztori. A könyvvel kicsit azt is leleplezi, hogy mit csinál egy irodalomtudós a mindennapokban.

Fotó: Magvető kiadó

„Petőfiről mindmáig a legkülönfélébb pletykák és mítoszok keringenek, sőt teremtődnek, mintha még mindig élne. Úgy látszik, a magyar kulturális emlékezet nehezen tudja földolgozni azt a sokkot, amit a Petőfi-jelenség váltott ki. Most magam is egy nem kevéssé bulvárszagú kérdést szeretnék körüljárni azzal, hogy bármilyen furcsa és elsőre bármennyire hihetetlennek tűnik is, de valóban fölvetődött a korban, hogy orosz kém volt-e a forradalom költője." – olvashatjuk a könyvben.

A szerző Petőfi körüli karaktergyilkosságról mesél:

www.youtube.com

Orosz kém volt-e Petőfi? Részlet Milbacher Róbert Legendahántás című könyvéből