A dohányzásnál is jobban gyorsítja az öregedést ez az érzelmi állapot

Nő a tükörben nézi magát
A molekuláris károsodások felhalmozódnak, és hozzájárulnak az öregedéssel összefüggő gyengeség és súlyos betegségek kialakulásához. Egyes embereknél ezek a molekuláris folyamatok intenzívebbek, mint másoknál.

Szerencsére az öregedés digitális modelljei (öregedési órák) segítségével az öregedés gyorsabb ütemét még azelőtt fel lehet fedezni, mielőtt annak katasztrofális következményei megnyilvánulnának. Az ilyen modellek felhasználhatók az öregedésgátló terápiák levezetésére egyéni és populációs szinten is.

Az Aging-US-ban megjelent legújabb cikk szerint minden öregedésellenes terápiának legalább annyira kell összpontosítania a mentális egészségre, mint a fizikai egészségre. A Deep Longevity által vezetett nemzetközi együttműködés amerikai és kínai tudósokkal mérte a magányosság, a nyugtalan alvás vagy a boldogtalanság érzésének hatását az öregedés ütemére, és azt jelentősnek találta, számol be róla a Medical Xpress.

A cikk egy új öregedési órát mutat be, amelyet 11 914 kínai felnőtt vér- és biometrikus adatai alapján képeztek ki és ellenőriztek. Ez az első olyan öregedési óra, amelyet kizárólag egy ilyen volumenű kínai kohorszon képeztek ki.

Az öregedés felgyorsulását észlelték a sztrókos, máj- és tüdőbetegségben szenvedőknél, a dohányosoknál, és ami a legérdekesebb, a sérülékeny mentális állapotban lévőknél. Kimutatták ugyanis, hogy a reménytelenség, a boldogtalanság és a magányosság érzése jobban növeli a biológiai életkort, mint a dohányzás. Az öregedés felgyorsulásával összefüggő egyéb tényezők közé tartozik az egyedülállóság és a vidéken élés (az orvosi szolgáltatások alacsony elérhetősége miatt).

A cikk szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az öregedés pszichológiai aspektusát sem a kutatásban, sem a gyakorlati öregedésgátló alkalmazásokban nem szabad elhanyagolni. Manuel Faria, a Stanford Egyetem munkatársa szerint „a mentális és pszichoszociális állapotok az egészségügyi eredmények – és az életminőség – egyik legmegbízhatóbb előrejelzői, mégis nagyrészt kimaradtak a modern egészségügyi ellátásból”.

Alex Zhavoronkov, az Insilico Medicine vezérigazgatója rámutat, hogy a tanulmány cselekvési irányt kínál a pszichológiai öregedés lassítására vagy akár visszafordítására országos szinten.

Az év elején a Deep Longevity kiadott egy mesterséges intelligenciával irányított mentális egészségügyi webes szolgáltatást, a FuturSelf.AI-t, amely az Aging-US-ban megjelent korábbi publikáción alapul. A szolgáltatás ingyenes pszichológiai felmérést kínál, amelyet egy mesterséges intelligencia dolgoz fel, és átfogó jelentést készít a felhasználó pszichológiai koráról, valamint jelenlegi és jövőbeli mentális jóllétéről.

„A FuturSelf.AI az idősebb kínai felnőttek vizsgálatával együtt a Deep Longevity-t a biogerontológiai kutatások élvonalába helyezi”

– fogalmazott Deepankar Nayak, a Deep Longevity vezérigazgatója.

A Deep Longevity kifejlesztette a Longevity as a Service (LaaS) megoldást, hogy integrálja az öregedés több, „mély öregedési órának” – nevezett mély biomarkerét, hogy az emberi biológiai életkor univerzális, többtényezős mérését biztosítsa.

Nyitókép: Shutterstock