Ez az étrend jelentősen lelassíthatja az öregedést

Homokóra rózsaszínű háttér előtt

Izraeli egyetemi kutatók megtalálták az öregedést lassító étrendet, ami nemcsak egészséges, de még finom is.

Nem számít új infomrációnak, hogy a hosszú, egészséges élet egyik sarokköve a megfelelő táplálkozás. Ezúttal az izraeli Ben-Gurion egyetem szakemberei állítják új tanulmányukban, hogy megtalálták azt az étrendet, ami lassítja az öregedést. A 300 személyt bevonó, 18 hónapos vizsgálat során a valaha volt egyik legnagyobb, leghosszabb MRI (agyi képalkotás) alapú kutatás zajlott, írja a vince.hu.

Az egyetem munkatársai eredményeiket 2022 januárjában közölték a The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain.

A kísérletben részt vevő 31 és 82 év közötti nőket és férfiakat három csoportra osztották: az első csoportot az általánosságban egészségesen étkezők alkották, a másodikat a mediterrán étrendet követők, a harmadikat pedig az úgynevezett zöld mediterrán étrendet fogyasztók.

Utóbbiak (a halban, zöldségben, gyümölcsben gazdag mediterrán étrendhez képest) naponta többek között 3-4 bögre zöld teát és egy mankai békalencséből készített shake-et, valamint nagyobb mennyiségű dióféléket kaptak, ezzel szemben kevés vörös és feldolgozott hús került a tányérjukra.

Az MRI-vizsgálat során elsősorban az agyi atrófiára, vagyis az agysorvadásra utaló markereket figyeltek, mivel ezek értékei 50 év felett jelentősen romlanak. A kutatók a 18 hónap végén azt vették észre, hogy a zöld mediterrán diétát követőknél ezen markerek sokkal jobb értékeket mutattak, mint a másik két csoportnál.

„Úgy tűnik, egy egyszerű és biztos módja a kor előrehaladtával jelentkező, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, késleltetésének a zöld mediterrán diéta”

– foglalta össze az eredményeket Dr. Alon Kaplan, a Ben-Gurion Egyetem publikációját jegyző egyik kutató.