Öt apró szokás, ami segít legyűrni a téli depressziót

szezonalis depresszios o ul az ablakban telen

Nyitókép: Shutterstock

Már mindannyian nehezen bírjuk így tél végére a sok sötétet, hiába van már egész közel a tavasz, az a pár hét egész örökkévalóságnak tűnik. A lenti tippekkel azonban egy kicsit könnyebben átvészelhetjük a hátralévő időt.


A téli depressziónak hivatalos orvosi definíciója is van: seasonal affective disorder (nagyon találóan SAD a rövidítése), azaz magyarul csak szezonális depressziónak hívjuk. Ez azonban nemcsak annyit jelent, hogy egy kicsit letörtek vagyunk, ha nem süt a nap, hanem egy komoly, hangulatingadozással járó mentális betegség. Aki ebben szenved, az energiaszintje nagyon lecsökken, sokszor úgy érezheti, még az ágyból kikelni is nehéz, hát még elvégezni a mindennapos munkákat.

A tünetei lehetnek:
  • fájdalom
  • változások az étvágyban
  • koncentrációs zavarok
  • apátia
  • irritáltság

Ha nincs fény, csináljunk!

Fotó: Shutterstock

Bár a SAD tavasszal vagy nyáron is beüthet, alapvetően sokkal ritkább, mert kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a kevés fény kémiai változásokat indít el az agyban télen.

Épp ezért a leghatékonyabb módszer, hogy javítsunk a tüneteken, hogy minél több fénynek tesszük ki magunkat. Ezt próbálhatjuk úgy is, ha minél többször kint vagyunk a szabadban, és kihasználjuk a legrövidebb időt is, amikor kicsit kibújik a nap a felhők mögül. Persze erre nem mindig van lehetőség, ilyenkor jön jól egy fényterápiás lámpa, amely "átvágja" az agyunkat. Ezek előtt a meghatározott színspektrummal működő világítótestek előtt nagyjából napi 10-30 percet kell eltöltenünk, ha lehet, mindjárt reggel, ébredés után, és máris sokkal jobb lesz a napunk. A fényterápiát egyéb depressziós betegségeknél is sikerrel alkalmazzák.

Tűzzünk ki magunk elé elérhető célokat

Fotó: Alexa Williams/Unsplash

Az alacsony energiaszint legtöbbször alacsony produktivitással jár, és ha túl sok mindent határozunk el fejben, hogy mi mindent kellene megcsinálnunk, annak csalódás és még rosszabb hangulat lesz a vége. Azért ne nyomasszuk magunkat annyira, tűzzünk ki apróbb célokat, amiket könnyebben elérünk, és jó érzés lesz így több dolgot is kipipálni egy nap alatt a teendőink listájáról.

Változtassunk az étrendünkön

Fotó:Jonathan Borba/Unsplash


Ilyenkor még fontosabb, hogy valóban egészséges és tápanyagokban gazdag legyen az étrendünk, különben a tápanyaghiány csak tovább rontja az állapotunkat. Igyekezzünk sok omega 3 zsírsavat bevinni a szervezetünkbe, ennek legjobb forrásai a lazac, a diófélék és a tojás; és a rostfogyasztásunkat is növeljük.

Keressünk pozitív, megerősítő tartalmakat

Fotó: bruce mars/Unsplash

Bár fontos, hogy megfelelően informáltak legyünk, az nem segít a világon, ha elveszünk a negatív hírek örvényében. Épp ezért ellensúlyozzuk ezeket úgy, hogy tudatosa pozitív, bennünket feltöltő tartalmakat is keresünk az interneten. Változtassuk meg úgy a social media platformjainkat, hogy ha megnyitjuk őket, számunkra inspiráló tartalmak jelenjenek meg először, legyenek azok megerősítő idézetek, sütireceptek, cuki állatos videók vagy bármi.

Találjunk olyan mozgásformát, amit tényleg élvezünk

Fotó: Alexandra Tran/Unsplash

Minden fitneszoldalról ez folyik, hogy élvezzük a mozgást, de míg valaki könnyen rákap az ízére, másoknak minden egyes aerobic-óra kínszenvedés. Ezért most ne az elégetett kalóriákra gondoljunk, és ne is az edzés intenzivitására, hanem arra, hogy mi az, amit szeretnénk csinálni. Latin zenére rázni a fenekünket? Netán egy ütős hip-hop óra töltene fel, vagy szívesebben csinálnánk végig egy csendes jógaórát? De ugyanúgy érvényes egy sétát is választani a környékünkön. A lényeg, hogy csináljunk valamit, ami jól is esik.


Nyitókép: Shutterstock