A folyadékpótlás elengedhetetlen, de káros, ha túlzásba visszük

Pohár vizet ivó nő

Fotó: Pexels

A túlhidratálás is komoly kockázatokkal jár, így túlzásba sem jó esni.

A különböző cikkek általában arra figyelmeztetnek, hogy igyunk megfelelő mennyiségű vizet, hogy kellőképpen hidratáljuk a szervezetünket. Mindezen folyadékpótlást támogató tanácsok ismeretében nem csoda, hogy egyesek úgy érzik, hogy kényszerítik magukat, hogy napi nyolc pohár vizet igyanak, még akkor is, ha valójában nem ez az érdekük.

Félreértés ne essék, a víz abszolút alapvető része az általános egészségünknek, és a dehidratáltság mindenféle problémához vezethet. De előfordulhat, hogy túl sok vizet iszunk. Íme, mit kell tudni a szükségesnél jóval több víz fogyasztásáról, vagyis a túlhidratáltságról, beleértve a jeleket, a kockázatokat és a kezeléseket.

Lehetséges a víz túlfogyasztása?

Igen, létezik olyan, hogy túl sok vizet iszunk, de miért rossz ez?

A vesék egy nap akár 28 liter folyadékot is képesek kiválasztani, de óránként csak egy litert, mondja Dr. Christina Lang, a Fort Collins-i UCHealth belgyógyász- és gyermekgyógyász szakorvosa.

„Ha ennél többet iszunk, az vízmérgezéshez és elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet.”

Dr. Natasha Trentacosta, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Intézet sportorvosi specialistája és ortopéd sebésze szerint a sportolóknál gyakran megfigyelhető a túlhidratáltság, ha túlzott mennyiségű vizet isznak. Ezáltal felhígulhat a szervezetükben lévő nátrium, ami a hyponatremia (sóhiány) nevű állapotot eredményezheti.

Emellett bizonyos vesebetegségekben szenvedő emberek nagy mennyiségű víz fogyasztása nélkül is túlhidratálttá válhatnak, mivel nem tudják szabályozni a vizelettel történő vízkiválasztást, magyarázza Dr. Trentacosta.

„Normális esetben a nagy mennyiségű víz– akár 23 liternyi – megivása is kezelhető szervezetünk azon természetes képességével, hogy szabályozza a vízkiválasztást az agyalapi mirigy, a vesék, a máj és a szív együttes erőfeszítései révén. Ha ezen szervek bármelyike diszfunkcionálisan működik, ez a felső határ csökkenthető.”
Olvasd el ezt is: Nem az a legjobb módja a hidratálásnak, ha egész nap vizet iszunk

Mennyi vizet kellene valójában meginni naponta?

Dr. Trentacosta szerint a megfelelő hidratáltság megőrzése azt jelenti, hogy nagyjából 9-15 deciliter vizet kell inni, mégpedig a nap folyamán rendszeresen.

„A hidratálás magában foglalja az italokból származó vizet, de a vízben gazdag vagy „nedves” rágcsálnivalókból, például gyümölcsökből és zöldségekből származó vizet is”

– magyarázza, hozzátéve, hogy a megfelelően hidratált embereknek halvány és tiszta a vizeletük.

Figyelmeztető jelek, hogy túl sok vizet iszunk:

Lang szerint a túlhidratáltság leggyakoribb jelei a zavartság, a tájékozódási zavar, a hányinger és a hányás. Hozzáteszi, hogy súlyosabb esetekben további tünetek lehetnek az izomgörcsök, a gyengeség, a megnövekedett vérnyomás, a kettős látás és a légzési nehézség.

De mi történik pontosan a testtel, ha túl sok vizet kap?

„A túlhidratáltság jelei és tünetei az elektrolitjaink felhígulásának következményei. A hyponatrémia letargiával vagy megváltozott mentális állapottal járhat, mivel az agy érzékeny a vér nátriumszintjére”

– magyarázza Trentacosta.

Melyek a túl sok víz fogyasztásának legnagyobb kockázatai?

Bár ritkán fordul elő, de technikailag meg lehet halni a túl sok víz fogyasztásától. Ahogy Trentacosta említette, a túl sok víz fogyasztása a vér nátriumszintjének csökkenését okozhatja, ami hyponatrémiához vezet. Ez veszélyes folyadékáthelyeződésekhez vezethet a test sejtjeiben, különösen az agyban– magyarázza Lang.

„Túlzott vízivás esetén, a vese által kiválasztani képes mennyiséget meghaladóan és/vagy az elektrolitok (nátrium, kálium) pótlása nélkül az embernek megduzzadhat az agya (agyödéma), ami végzetes lehet.”

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a túlhidratáltságot?


Lang szerint ahelyett, hogy a túl sok víz fogyasztásának következményeivel foglalkozunk, a legjobb, ha eleve elkerüljük ezt. Ha azonban már túl késő, és a fent leírt tünetek bármelyikét észleltük, a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, tekintettel arra, hogy a hyponatrémia milyen hatással lehet az agyunkra.

Ha súlyos hyponatrémiával állunk szemben, a Mayo Clinic szerint az egészségügyi személyzet egy tagja nátriumoldatot adhat nekünk infúzióban, hogy fokozatosan pótolja a nátriumot a vérünkben. Mivel azonban az is fontos, hogy a nátriumszintünk ne emelkedjen túlságosan vagy túl gyorsan, valószínűleg kórházban kell maradnunk, hogy állapotunkat figyelemmel kísérhessék. Az egészségügyi szolgáltatónk gyógyszereket is adhat nekünk, hogy segítsen kezelni az olyan tüneteket, mint a fejfájás, a hányinger és a rohamok.

(Real Simple)

Nyitókép: Pexels