Marilyn Monroe piros ruhában egy vízesés előtt

67 milliárdos rekordáron kelhet el Warhol egyik Marilyn Monroe-képe

Becslések szerint nagyjából 200 millió dollárért, vagyis hozzávetőlegesen 67 milliárd forintért kelhet el az a Warhol-festmény, amely a legendás színésznőt, Marilyn Monroe-t ábrázolja. Ezzel a kimagasló összeggel az egyik legdrágábban aukción eladott kortárs műalkotássá válhat.


A portrén Marilyn Monroe Niagara című filmjének sajtófotója jelenik meg. A képet Andy Warhol az 1987-ben bekövetkezett haláláig többször is használta más-más műalkotásokhoz. A szóban forgó darab a Shot Marilyn című portrésorozatból származik, és Shot Sage Blue Marilyn néven ismerhető, különlegessége pedig, hogy a művész azután készítette, hogy a műtermébe egy betolakodó belelőtt, ezzel pedig megrongált több festetlen vásznat is.

A képet Thomas és Doris Ammann hagyatékából értékesítik. Ők alapították családi galériájukat, mely arról volt ismert, hogy a kortárs és klasszikus művészet példaértékű darabjait egymással karöltve mutatták be a látogatóknak. Miután a testvérek elhunytak, több képüket is elárverezték, a Warhol-portré teljes bevételét pedig jótékony célra fordítják majd.

Az Ammann család által létrehozott jótékonysági szervezet kapja majd a pénzt, melyen keresztül elsősorban az egészségügyhöz és az oktatáshoz kapcsolódó szervezeteket támogatnak.

Az 1x1 méteres festményt a Christie's árverésén lehet majd megvásárolni, a becsült értéke pedig messze túlszárnyalja az eddig legdrágábban elkelt Andy Warhol-műalkotás végleges árát, így megdöntheti a csúcsot ebben a kategóriában. A rekordot jelenleg az 1963-as Silver Car Crash (Double Disaster) című vászna tartja, amely 105,4 millió dollárért kelt el, vagyis 35,5 milliárd forintért.

Alex Rotter, a Christie's 20. és 21. századi művészeti részlegének elnöke így nyilatkozott a portré jelentőségéről:

„Ez a festmény a művészvilágban sokak számára rejtély volt. Amikor egy ilyen festmény árverésre kerül, az nemcsak Warhol piacát változtatja meg, hanem magát a piacot is"