Barcelona központja

Ingyenes bérletet kínálnak Barcelonában az autózással felhagyóknak

Három évig korlátlan villamos- és metróhasználatra jogosító béretet kaphatnak a helyiek.

A három év korlátlan használatra jogosító, úgynevezett T-verda-jegyre cserélhetik le járműveiket azok a helybéli lakosok, akik lemondanak az autóvezetésről, egész pontosan azok, akik eladják régi autóikat. Úgy tűnik, az ötlet működik, a rendszer már több mint 12 000 járművel csökkentette a város utcáin közlekedő autók számát.

A megoldás világelsőnek számít, azonban Barcelonában évek óta tudatosan hozzák az autóellenes intézkedésekre. A városban évek óta megrendezik az Autómentes Napokat, mely során a kerékpárosok és a gyalogosoké a város.

Barcelonában viszonylag könnyen megoldható az autómentes közlekedés. A metró-, villamos-, busz- és siklórendszernek köszönhetően szinte biztos, hogy van egy megálló a közelben, bárhol is vagyunk a városban.

Nem Barcelona az egyetlen hely, ahol az alternatív közlekedési formák használatára próbálják ösztönözni az embereket. Franciaország és Finnország egyes területein a lakosok elektromos kerékpárra cserélhetik az autóikat, Luxemburgban pedig ennél is tovább mentek, ott mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés.