dizajnmuzeum

New Yorktól Koppenhágáig: még több dizájnmúzeum! – 2. rész

Sorozatunk második részében a világ legmenőbb dizájnmúzeumainak második etapját mutatjuk be.


The Museum of Arts and Design (MAD), New York

The Museum of Arts and Design (MAD), New York

Fotó: www.flickr.com

New Yorkban igazán nem nehéz vizuális gyönyörökbe belefutni. Aki ezt intézményesített formában is szeretné letudni, a Columbus Circle felé vegye az irányt, mert a Guggenheim mellett ez a múzeum is a Central Park mellett kapott helyet. A MAD európai társaihoz képest korán, már 1956-ban létezett, ekkor még Museum of Contemporary Crafts néven gyűjtötte össze az Amerikában lehengerlő vizuális erejű ötvenes évek mestereinek termékeit. A múzeum profilja persze aztán bővült, mai nevét 2002 óta viseli, és 2008-ban foglalta el az épületet, amelyben extra meglepetésként még egy Tiffany & Co. alapítvány ékszergalériája is helyet kapott. Upper Manhattan-i lokációjához illően a múzeum minden évben bállal ünnepli mecénásait, és díjaz öt kiemelkedő vizionáriust a művészetek, az üzlet és a filantrópia terén. Tavaly, a jubileumi 60. évadot lezáró MAD Ballon az egyik kiemelt például a meghökkentő és gyakran mulatságos tányérjairól ismert Barnaba Fornasetti volt.

Hol? Jerome and Simona Chazen Building, 2 Columbus Circle, New York, NY 100019
Jegyek:madmuseum.org

Design Museum Danmark, Koppenhága

Design Museum Danmark, Koppenh\u00e1ga

Fotó: Wikipedia

Épp a dánok ne lennének benne egy ilyen listában? A koppenhágai Design Museum Danmark azonban első ránézésre nem az, amit várnánk: skandináv minimalizmus helyett egy csodálatos 18. századi rokokó palotát kapunk, mely kórháznak épült, és az itt kezelt Hans Christian Andersen még a meséiben is megemlítette. Megnyitásának időpontja egyben magyarázat is arra, miért ilyen fejlett a környékbeliek ízlése és ismerete a témában: 1890-es alapítása óta legfőbb célja, hogy a belépőket a minőség tiszteletére okítsa, és inspirációs forrásul szolgáljon. Ma azonban már ízig-vérig kortárs, gyönyörű ellentétben hozza össze a skandináv esztétikát a díszes épülettel – pedig a gyűjtemény középkori tárgyakat és antik távol-keleti emlékeket is felvonultat. A használati tárgyak és bútorok mellett kiemelkedő viselettörténeti kollekcióval is rendelkezik.

Hol? Bredgade 68, 1260 Copenhagen K, Dánia
Jegyek: designmuseum.dk/en

​La Triennale di Milano

Fotó: www.flickr.com

A minden év áprilisában megrendezett Salone del Mobile gigászi kiállításával és a köré szerveződő dizájnhéttel Milánó a divat mellett minden tavasszal a dizájn fővárosává válik. A Triennale Design Museum azonban nem rendelkezik olyan típusú, állandó kiállítással és múzeummal, mint például London: a harmincas években épült Palazzo dell'Artéban 2007 óta időszaki kiállításokra felfűzve mesél az olasz dizájnról. A kiállítóteret minden új téma kedvéért szinte atomjaira bontják, hogy az összes érzékszervünkre hatva építsék újjá: a gyerekek köré szervezett, jelenleg is futó tárlat számára például a palota óriási, színes játszótérré alakult át. Átfogó tudásanyagot nem érdemes itt keresni, de egy-egy témára összpontosítva mély tudásanyagot és elképesztő látványvilágot találunk Milánóban.

Hol? Palazzo della Triennale, Viale Emilio Alemagna 6, 20121 Milano, Olaszország
Jegyek:www.triennale.org

Az írás a Hamu és Gyémánt magazin Design különszámában jelent meg.