Bőr különböző színekben

Miért nem felelnek meg a bőr alternatívák az állatbarát szabványoknak?

A bőr alternatívái egyre nagyobb térhódítást nyernek, de az ezeket az anyagokat használó divatmárkák zöld állításai ellenére tudományos bizonyítékok utalnak arra, hogy ezek az állítások félrevezetőek lehetnek. Az alternatív bőrszállítók körében is beszélünk greenwashingról, ennek kiderítéséhez elég tesztelni az anyagaikat.

A The Research Institute for Leather and Synthetic Materials (FILK) in Freiberg (Freibergi Bőr- és Szintetikus Anyagok Kutatóintézete) pontosan ezt tette, amikor vegán bőrmintákat vizsgált meg mikroszkóp alatt.

Az intézet a legismertebb bőralternatívákat vizsgálta meg és hasonlította össze az állati bőrrel. A vizsgálat célja az volt, hogy a fogyasztók képesek legyenek dönteni, mit akarnak.

„Ehhez tudniuk kell ,mit vásárolnak. A félrevezető kifejezések nem segítenek. Ez a tanulmány tisztázza, hogy a bőr speciális, természetes anyag, melyet az emberiség nem tudott teljesen helyettesíteni még a rengeteg szakértelem ellenére sem”

– írják.

A FILK Comparison of the Technical Performance of Leather, Artificial Leather, and Trendy Alternatives (A bőr, a műbőr és a divatos alternatívák műszaki teljesítményének összehasonlítása) című tanulmánya nemcsak az alternatív anyagok és a bőr összetételének különbségeit vizsgálja, hanem a lábbelik, ruházati cikkek teljesítményét is teszteli.

Az alább négy jól ismert bőr alternatívát mutatunk be és azt, hogy mit állapítottak meg róluk a mikroszkópos vizsgálat során:

  1. Desserto
  2. Piñatex
  3. Appleskin
  4. Vegea

1. Kaktuszbőr

A Desserto a kaktusz hulladékából készült bőr alternatíva mexikói szállítója. Bár az anyagért odavannak a divatiparban, a FILK feltárta, hogy az valójában egy PUR bevonatú, poliészterrel alátámasztott textil, melynek fedőrétege alatti szilárd és részben habosított réteg szerves eredetű, heterogén poliakrilát részecskékkel van töltve. Más szóval, műanyag.

A vegán bőrnek ez a természetes szálakat olajjal ötvöző hibrid formája katasztrófa a környezetre nézve, mivel az anyagok szétszedése a mai méretarányos technológiával lehetetlen. A Desserto öt tiltott anyagot is tartalmazott, ezek a butanon-oxim, toluol, szabad izocianát, folpet (szerves növényvédőszer), valamint a lágyító diizobutil-ftalát (DIBP) voltak.

2. Ananászbőr 

A spanyol Ananas Anam cég Piñatexe egy másik jól ismert termék, mely a FILK tanulmánya szerint ananászlevél rostjaiból és PLA-ból (polimájsav) készült nem szőtt szövet; pigmentált gyantával bevonva vagy nagy szilárdságú PUR-fóliával átformázva. Ez egy természetes szálakból készült nem szőtt szövet, amelyet egy vékony, a poliakriláthoz hasonló, polimerréteggel vontak be. A vizsgálat során a termékben talált következő káros anyag a lágyítószer diizobutil-ftalát (DIBP) volt.

3. Almabőr

A Frumat textilipari cég segítségével kifejlesztett almabőr olasz termék, mely az almaléipar melléktermékeiből készül. A maradékokat, a hulladékként végzőmagházakat és a héjakat péppé alakítják, amelyet poliuretánnal keverve bőralternatívát hoznak létre. Az almabőrben a következő káros anyagokat találták: butanon-oxim és nyomokban dimetil-formamid (DMFa).

4. Szőlőbőr 

Az olasz Vegea vállalat azonos nevű termékével helyesen akart cselekedni, amely, bár 100 százalékban műanyagmentes, az ügyfelek (divatmárkák) visszajelzései miatt olyan káros anyagokat tartalmazó vegyszereket kellett rajta alkalmazni, mint a toluol.

A FILK tanulmánya szerint a fent kiemelt bőralternatívák szakítószilárdsága meg sem közelíti a valódi bőrét. A fent említett alternatívák közül különösen a Piñatex bizonyul gyengének, vagyis a termék hosszú élettartama sérül. Ez olyan kérdéseket vet fel, minthogy az állati bőr lehet-e jobb választás a hosszú élettartam érdekében.

(Fashionunited)

Nyitókép: Shutterstock