Vivienne Westwood a Ready to wear 2017-es őszi téli kollekciójának bemutatóján a párizsi divathéten 2017 februárjában

Kiállítás és aukció nyílik Vivienne Westwood ikonikus darabjaiból

Idén nyáron, a Christie's aukciósházban kerül rá sor.

A londoni Christie's aukciósház nemrég jelentette be, hogy idén nyáron több mint 200 darabot bocsát eladásra Vivienne Westwood ruhatárából, és a tételek között a legkorábbi és legritkább Westwood-kollekciók darabjai is szerepelnek. Ilyen például az 1983-as őszi-téli Witches című kollekció, az 1998-as őszi-téli Dressed to Scale kollekció és a 2005-ös őszi-téli kollekció ruhadarabjai, amelyek közül az utóbbi Westwood egyik legpolitikusabb összeállítása volt.

Az esemény különösen személyes a legendás tervező számára, mivel Andreas Kronthaler, Westwood férje és kreatív partnere választotta ki az aukcióra szánt ruhákat. A bejelentéssel együtt kiadott nyilatkozatában Kronthaler zseniként emlegette elhunyt feleségét, és hozzátette, hogy

„lázadó volt, egy kívülálló, akinek az volt a hivatása, hogy más legyen, hogy felrobbantsa a rendszert. Eredeti gondolkodó volt. Vivienne volt a mi hősnőnk”.

Az árverés bevételét Westwood családja mellett a néhai tervező Vivienne Foundation nevű, klímavédelemmel foglalkozó, valamint az Amnesty International és az Orvosok Határok Nélkül jótékonysági szervezet kapja.

Az aukció mellett a Christie's székházában egy ingyenes, a gyűjteményt bemutató nyilvános kiállítás is nyílik. Adrian Hume Sayer, az aukciósház értékesítési vezetője hozzátette, hogy az eladás előtti kiállítás és a Christie's árverései Westwood rendkívüli látásmódját ünneplik olyan darabok válogatásával, amelyek nemcsak karrierjének, hanem személyes életének jelentős pillanatait is jelzik.

„Ez egyedülálló lehetőség lesz a közönség számára, hogy találkozzon a nagyszerű Dame Vivienne Westwood nyilvános és magánéletének világával, és hogy adományokat gyűjtsön azokért az ügyekért, amelyekben ő oly lelkesen hitt.”

A Vivienne Westwood: The Personal Collection (A személyes gyűjtemény) című árverésre június 25-én kerül sor a Christie's Londonban, és ezzel párhuzamosan június 14-28. között online árverésre is sor kerül.

(Dazed)

Nyitókép: Profimedia