egy lakásban álló beltéri fa

Tizenkét szívós beltéri fafajta, amelyek dzsungelt varázsolnak a lakásunkba

A grandiózus, óriási növények nemcsak a luxus érzését keltik a lakásunkban, de a természetet is közelebb hozzák hozzánk, ráadásul áldásos tevékenységükkel a levegőt is tisztítják. Tizenkét olyan, beltéren cserépben is tartható fafajtát mutatunk, melyeket könnyű életben tartani és nagyon mutatósak.


1. Lantlevelű fikusz

Egy igazán népszerű fajta. Közvetett és közvetlen napfény egyaránt ideális a számára, viszont nem szereti sem a száraz földet, sem pedig a túllocsolt talajt. Érdemes beszereznünk egy vízmérőt a megfelelő folyadékszint eléréséhez. Pár naponta kis vízzel be kell permeteznünk a leveleit, amiket legalább heti egyszer le is kell porolnunk. Extra törődést igényelnek, viszont ha megkapják, akkor ezek a szépségek jól fognak mutatni minden otthonban.

2. Karaka (új-zélandi babér)

A legtöbb lakásban nagyon jól mutat különleges leveleivel. Értékelik a nedves talajt, és szeretik, ha tavasszal ki van cserélve és meg van trágyázva a földjük. Jó vízelvezető edényben érdemes tartani, és közvetett fényt biztosítani számára.

3. Közönséges füge

Kicsivel kevesebb törődést igényel, mint az első pontban említett rokona, de ugyanolyan csodálatos látványt tud nyújtani, és természetesen megfelelő gondozással rá tudjuk venni, hogy gyümölcsöt teremjen. Hetente egyszer elég öntöznünk és párás környezetet kell nyújtanunk neki. A gombafertőzések gyakoriak lehetnek, ezeket a levelek és a törzs óvatos letörlésével tudjuk megakadályozni.

4. Caryota (halfarokpálma)

A trópusi hangulat eléréséhez a pálma a legjobb választás, viszont ha egy extrább kinézetű szobanövényre is fáj a fogunk, akkor ez a növény minden igényünket kielégítheti. Közvetett és bőséges fényt ajánlatos előidéznünk, valamint egy párásítót is be kell szereznünk a megfelelő hatás elérése érdekében.

5. Vadkakaó

A hiedelem szerint, aki ilyet tart otthonában, annak több pénz áll a házhoz. Csavart törzs és dús levélzet jellemzi, ami egy nagyon egzotikus látványt kölcsönöz lakterünknek. Egy igazán szívós növényről van szó, ami elviseli, ha néha-néha elfelejtjük megöntözni, viszont az állandó száraz levegőt nehezen tolerálja.

6. Olajfa

Azonnal mediterrán vidékre varázsol ez a növény, amit igazán egyszerű kezelni. Mivel száraz vidékeken őshonos, így jól bírja, ha néha kiszárad alatta a föld. Ha azt szeretnénk, hogy olivabogyót teremjen, akkor a keresztbeporzás elengedhetetlen, és mindenképpen gyümölcsöt termő fát kell vásárolnunk.

7. Szobafikusz

Egyszerre képes lágyítani a modern szobák hatását, és kifinomultságot vinni a lazább terekbe. Mélyzöld és fényes leveleinek világos, nem direkt fényt kell biztosítanunk. Meglehetősen szereti a nedves talajt, a hidegebb hónapokban viszont a kevesebb nedvességet igényel.

8. Papagájvirág

A legtöbb példány ebből a fajtából nem virágzik tető alatt, de ha szerencsések vagyunk és megtesszük a szükséges lépéseket, akkor gyönyörű virágokat bonthat nappalinkban. A trópusi banánfához hasonlóan széles levelei vannak, gondozás tekintetében pedig gyakori öntözés és párás környezet hatására lehet szobánk ékessége.

9. Sugárarália

Nem egy válogatós növény, a levegő szűrésében is nagy segítséget nyújt, valamint szépségének köszönhetően olyan érzést ad, mintha nem is egy fát, hanem egy virágot gondoznánk. Győződjünk meg róla, hogy nem fázik, és távol van a szellőzőnylásoktól valamint minden egyéb szárazlevegő-forrástól.

10. Klementin

Színpompát és édes gyümölcsöket juttathatunk lakóterünkbe ennek a növények köszönhetően. Nincs szüksége melegre, viszont napsütötte otthonokban érzi magát legjobban. A legkifizetődőbb az erős napfény, de a LED-es izzók is segíthetnek a gondozásában.

11. Mexikói bambuszpálma

Viszonylag könnyű gondozni: érdemes mindig nedvesen tartanunk a földjét, de akkor sincs nagy baj, ha egy kicsit jobban kiszárad. Nincs szüksége közvetlen, erős napfényre, így olyan lakásokban is elél, ahol kicsivel gyengébbek a fényviszonyok.

12. Illatos sárkányfa

Csíkos levelek és zömök törzs jellemzi. Kezdő növénytartóknak ajánlott, hiszen nem kell sokszor öntözni, de nem is szabad eláztatni. Szereti a magasabb páratartalmat, tehát egy párásító beszerzése segíthet nekünk előidézni és megtartani a megfelelő klímát.


Nyitókép: Instagram/reallivingmag