Szeme alá krémet kenő nő

Minden, amit a hős bőrápolási összetevőről, a retinolról érdemes tudnod

Útmutató az igazán jó bőrhöz vezető gyors úton.

Retinoidok, retinol, retinaldehid, Retin-A, jó eséllyel hallottunk már legalább egy ilyen kifejezést a bőrápolás során. Bár a fentiek mindegyike kissé különbözik egymástól, minden A-vitamin-származék osztozik néhány kulcsfontosságú tényezőben. Felgyorsítják a bőrsejtek cseréjét, kiegyenlítik a bőr textúráját, ragyogóvá teszik a bőrt, öregedésgátló előnyöket biztosítanak (viszlát, finom vonalak), és bizonyos esetekben segítenek a pattanások kezelésében. Vagyis, összegezve, a retinol a bőrápolás szuperhőse lehet.

De sajnos a retinolt egyes bőrtípusok nem tolerálják, még a vény nélkül kapható opciók is túl száraz, hámló és irritált bőrt hagyhatnak a további használathoz. Vannak azonban alkalmazási tippek és trükkök az irritáció minimalizálására, valamint hasonló eredményt nyújtó, gyengédebb alternatívák. Ezeket mutatjuk meg alább.

Mi a retinol?

A retinol egyfajta retinoidra vagy A-vitamin-származékra utal, amely vény nélkül kapható. Ez egy kulcsfontosságú összetevő, amikor a bőröregedésről van szó, és tudományosan alátámasztott, hogy segít a kollagén fokozásában és a finom vonalak, ráncok és barna foltok megjelenésének javításában.

A retinoidok retinsav formájában léteznek, és könnyen megtalálják kis receptoraikat a bőrben, hogy öregedésgátló varázslatot fejtsenek ki. A retinol azonban egy kis TLC-t (vékonyréteg-kromatográfia) igényel ahhoz, hogy hatékony legyen. Más összetevők (értsd: enzimek és fehérjék) segítségével retinsavvá kell átalakítani, hogy ugyanazt a – bár tompított – hatást érje el. A hígulás azonban nem feltétlenül rossz dolog. A retinol hatása hosszabb ideig tarthat, de gyakran kevésbé irritálja a bőrt, mint a retinoid. Ez egy kicsit elviselhetőbbé teheti, mint a vényköteles alternatívát.

Az A-vitamin-származékok széles skálája létezik, amelyek különböző közegekben (értsd: krém, gél, hab) és koncentrációkban kaphatók. Például egy 0,1 százalékos retinoid (azaz valami, amit a bőrgyógyásztól kapunk) sokkal erősebb lesz, mint egy 1 százalékos vény nélkül kapható retinol.

Retinoidok

Ez a piramis csúcsán áll a hatékonyság szempontjából. A retinoidoknak négy különböző típusa létezik: Tretinoin, tazarotén, trifarotén és adapalén. A legismertebb a Tretinoin, amelynél nincs ha, és, vagy de, hogy működik-e. A legtöbb retinoid-vizsgálatot a Tretinoinnal végezték. Ezt szem előtt tartva, ritkán írják fel a bőrgyógyászok, mert hajlamos arra, hogy irritálóbb legyen, mint például a Tazerotén vagy a Trifarotén.

Az Adapalene az egyetlen retinoid, amelyet vény nélkül is meg lehet vásárolni, többek között a Differin és a La-Roche Posay forgalmazásában is kapható.

Retinal (vagy Retinaldehyde)

A retinal, nem összetévesztendő a retinollal, erősségét tekintve csak egy lépéssel van a retinoidok. A retinaldehidet erősebbnek tartják a retinolnál, mert ahhoz képest kevesebb lépésre van szüksége a retinsavvá való átalakuláshoz, de kíméletesebb, mint a vényköteles alternatíva. Segít szabályozni a bőr sejtforgalmát, megakadályozza a pórusok eltömődését, javítja a bőr általános tónusát és textúráját, miközben fokozza a kollagéntermelést.

Retinol

Ez messze a leggyakoribb. Ezt az összetevőt szinte mindenhol látni fogjuk. Az előnyei ugyanazok (értsd: öregedésgátló, fényesítő, hámlasztó, estlegesítő), de több átalakítást igényel, és hosszabb időbe telik, amíg érezhető hatása lesz. A retinol, bár koncentrált krémekben kapható, gyakran használják vény nélkül kapható hidratáló krémek vagy szérumok összetevőjeként is.

Retinil-palmitát

Ez lesz a legjobb választás mindenkinek, akinek száraz vagy érzékeny a bőre. A Retinil-palmitátot tartják a legkíméletesebbnek a listán, és kevesebb irritációt okoz, mivel nem olyan aktív és nem olyan erős formája a retinoidnak. Míg az A-vitamin-származék továbbra is segít a bőrsejtek vedlésében, növeli a ragyogást, és antioxidáns védelmet nyújt, a retinil-palmitát előnyei lecsökkennek, mivel ez a retinsav leggyengébb desztillációja.

A retinoidok és a retinol előnyei

A retinoidok és a retinol előnyei bőségesek, de az összes pozitívum egy kulcsfontosságú tényezőre vezethető vissza: az összetevő képes szabályozni a bőr sejtcseréjét, amely az életkor előrehaladtával lelassul. A retinoidok segítenek abban, hogy a sejtek cseréje a megfelelő ciklusban maradjon.

1. Anti-aging 

A retinol nem csak a meglévő finom vonalakat és ráncokat simítja ki, hanem segít megelőzni az újak kialakulását is. A 30-as éveink elejéig a sejtjeink 28 naponta megújulnak, és egy friss, érintetlen, érintetlen bőrréteget hoznak létre. De miután elérjük a 30-as éveink közepét, a sejtregeneráció lelassul, 50, 60 vagy 70 naponként fordul át. Ez a lassabb sejtregeneráció az, ami miatt az arcubk száraznak és ráncosnak tűnik. A retinoidok képesek felgyorsítani a sejtek megújulásának folyamatát oly módon, hogy a bőrünk úgy viselkedik, mintha a 20-as éveinkben járnánk. Az eredmény? Frissebb, simább bőr.

2. Akne

Mivel a retinoidok segítenek szabályozni a bőrsejtek cseréjét, megakadályozzák a pórusok eltömődését, ami hatékony választássá teszi a pattanások és a kiütések kezelésére. Segíthet a faggyútermelés szabályozásában is, segítve ezzel a zsíros bőrűeket, akik hajlamosak lehetnek a kiütésekre. A retinol még a pattanások elmúlása után is segíthet a hegesedésen, ezért fontos, hogy folytassuk a használatát.

3. Bőrtónus és textúra

Még ha nem is a pattanások gyógyítása vagy az öregedés hatásainak leküzdése a célunk, a retinoidok akkor is érdemes kiegészítői lehetnek a rutinunknak. Lényegében csak azt érhetjük el, hogy a bőrünk jobban nézzen ki tőlük.

A szaruréteg, vagyis a bőr legkülső rétege az idő múlásával nagyon megvastagodhat, és mindent egy kicsit fakóvá tehet. A retinoidok segítenek a szaruréteget vékonyabban tartani, ami lehetővé teszi, hogy kevésbé legyen matt. Alapvetően a napsugárzás, a környezeti ártalmak és a szabad gyökök nem engedik, hogy a sejtjeink a megfelelő módon alakuljanak át. A retinoidok segítenek abban, hogy a sejtek cserélődése a megfelelő ciklusban maradjon. További bónuszként pedig segít csökkenteni a gyulladás utáni pigmentáció és a sötét foltok megjelenését, amelyeket a pattanások vagy a napkárosodás hagyhat maga után.

A retinoidok és a retinol hátrányai

Bár az előnyök bőségesek, a retinol nem lesz mindenki kedvence. Egyesek, nevezetesen az érzékeny bőrűek vagy a rosaceásak nem fogják tudni elviselni a mellékhatásokat. Másoknak hosszú távon elviselhető lesz, de meg kell küzdeniük a retinizáció időszakával. Ez az az idő, amíg a bőr hozzászokik a retinoidhoz. Ez alatt az idő alatt, ami jellemzően hat-nyolc hét, a bőr extra száraz, hámló, irritált lehet, és megtapasztalhatja a pattanások beáramlását. Ez normális, de ha aggódunk a bőrünk megjelenése miatt ebben az időszakban, beszéljünk egy szakképzett bőrgyógyásszal.

Irritáció

A sejtek cserélődése elég gyorsan zajlik, ezért némi hámlást fogunk tapasztalni. Nem kell megijedni, ez a folyamat része. Bár ez a vényköteles retinoidoknál lesz a leggyakoribb, a vény nélkül kapható retinoloknál is előfordulhat, amelyek az évek során sokkal erősebbé váltak.

Bár ezeknek a mellékhatásoknak a tolerancia kialakulásával csökkenniük kell, egyesek számára túl intenzívek lehetnek. Az irritáció enyhítésére kipróbálhatjuk a retinolos szendvicsbe helyezést, amely során a retinolt két réteg hidratáló krém közé rétegezzük. Számos tanulmány bizonyítja, hogy ha a retinoid előtt hidratálunk, ugyanolyan jó klinikai hatást érünk el, és csökkentjük az irritációt.

Tisztítási periódus

Sajnos a pattanásaink rosszabbodhatnak, mielőtt javulnának. A fokozott sejtforgalom mindent a felszínre hoz. Amikor vény nélkül kapható retinolokat használunk, nem jár hozzá bőrgyógyász. Sok minden az elvárások kezeléséről szól.

Hogyan építsünk be retinoidot vagy retinolt a bőrápolási rutinunkba?

Lassan és fokozatosan. Ne kezdjünk el minden este retinoidot használni, mert a bőrünk valószínűleg utálni fogja. Kezdetben érdemes két hétig hetente kétszer, majd három hétig hetente háromszor használni a retinoidot. Amint a bőrünk hozzászokik a gyakorisághoz, hozzáadhatunk még egy esti alkalmazást, és így tovább. Egy borsónyi mennyiségű terméket vigyünk fel a bőrünkre közvetlenül az éjszakai arcmosás után, és ha irritációt tapasztalunk, a retinoidot a hidratáló krém után is alkalmazhatjuk.

Az is fontos, hogy a retinoidok beépítésekor egyszerű legyen a bőrápolási rutinunk, ne használjunk 500 más dolgot egyszerre. Gyengéd tisztítószerrel kell kezdenünk, egy nagyszerű hidratálóval, és ne feledjük, hogy reggelente használjunk fényvédőt, mivel a retinoidok érzékenyebbé teszik a bőrt a napra.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock