Hidratáló bőrápoló krémet az arcára kenő nő, fehér háttér előtt

Összezavar a bőrápolási rutinod? Íme a helyes sorrend a termékek felviteléhez

Akár hét-tíz vagy tizenöt lépéses a bőrápolási rutinunk, a megfelelő sorrend elengedhetetlen.

A piacon számtalan termékkel a bőrápolási rutin sorrendje kissé zavaros lehet.

A glikolsavtól kezdve a C-vitaminos szérumokon át a retinolig és még sok más termékig, bőrápolási rutinunk már nem csak tisztításból, tonizálásból és hidratálásból áll. Ha tehát rendszeresen azon kapjuk magunkat, hogy azon gondolkodunk, milyen sorrendben alkalmazzuk a bőrápolási termékeinket vagy jól csináljuk-e, ne aggódjunk, most rendet teszünk az egyes lépések között.

A sorrend és a lépések a bőrtípustól függnek, ezért a blogok és online cikkek olvasásakor szem előtt kell tartanunk, hogy a cikk írójának teljesen más bőrigényei lehetnek, mint nekünk.

A száraz és reaktív bőrnek például nincs szüksége tonikra, az olajok pedig nem minden bőrre valók. A termékek rétegezésének jó módja, hogy először a vékonyabb, vizes alapú termékeket visszük fel, majd az olajos, vastagabbakat, és napközben mindig fényvédővel zárjuk a sort.

Az alábbiakban egy praktikus segédanyagot mutatunk a szakértők tanácsai szerint a bőrápoló termékek alkalmazásának sorrendjéhez. Elsőként a nappali bőrápolási rutinhoz adunk tanácsot.

1. Tisztító

A rutin első lépéseként reggel (és este is) mossuk meg az arcunkat a legjobb tisztítószerünkkel és egy forró flanel vagy mikroszálas kendővel. A bőrtisztítás a jó bőrápolási rutin legalapvetőbb része, és ideális esetben naponta kétszer kell elvégezni. A tisztítás feladata, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, az izzadságot, a koszt, és a mikrobákat a bőrfelületről, valamint tiszta alapot teremtsen a további termékek felviteléhez.

2. Toner

Ha szívesen használjuk a legjobb tonerünket, és a bőrünknek nincs vele problémája, a tisztító után alkalmazzuk. De hogy ez feltétlenül szükséges-e, azt széles körben vitatják. A tonik sokaknak irritálhatja a bőrét, ráadásul nem is minden bőrtípusnak van szüksége rá. Néha egy hidratáló spray jobb választás lehet.

Az AHA-kat vagy BHA-kat (alfa-hidroxisavakat és béta-hidroxisavakat) tartalmazó tonerek más tészta, mivel ezek hámlasztó lépésként működnek a rutinban. Ezek segíthetnek, ha az adott savatól függően kiütésekkel, eltömődött pórusokkal vagy lassú bőrsejt cserével küzdünk. Fontos azonban, hogy kövessük a savtartalmú termékek használatára vonatkozó útmutatást, és lassan vezessük be őket a bőrápolási rutinunkba.

A hámlasztó savakkal – az AHA-kkal és a BHA-kkal – óvatosságra van szükség. A bőrápolásban gyakran használt AHA-k közé tartozik a glikolsav, a tejsav és a mandulasav, a BHA-k közé pedig a szalicilsav. Ezek túlzott használatuk esetén szárazsághoz, hámláshoz, viszketéshez, érzékenységhez és irritációhoz vezethetnek. Akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki érzékenység, azok közé tartoznak, akiknek száraz vagy érzékeny a bőre, vagy hajlamosak az olyan bőrbetegségekre, mint az ekcéma vagy a rosacea.

3. Szérumok

A rutin következő lépése a szérum alkalmazása. Reggelente érdemes a legjobb C-vitaminos szérumok egyikét használni, mivel ez további védelmet nyújt a bőrnek a nap folyamán. A tisztítás után egy C-vitamint tartalmazó antioxidáns szérum használata segíthet a bőr ragyogásában, valamint a szabad gyököknek nevezett káros molekulák ellen, amelyek a bőr idő előtti öregedéséhez vezetnek.

A hidratáló szérumokat a nap bármely szakában használhatjuk, így érdemes ide is beiktatni egyet.

4. Hidratáló/olaj/szemránckrém

Bőrtípusunktól függően mindenképpen válasszuk a legjobb hidratálót száraz, zsíros vagy kombinált bőrre. Ezek lehetnek humektánsok, amelyek vonzzák a vizet a bőrhöz; emolliensek, amelyek védőgátat képeznek a nedvesség megkötésére; vagy okkluzívak, amelyek megakadályozzák a vízveszteséget. Ekkor kell alkalmazni a legjobb szemránckrémet is, akár a sötét karikák, akár a táskák, akár esetleg a ráncok miatt.

5. Fényvédő

Bármilyen legyen is a bőrszínünk, a napvédelem minden egyes nap elengedhetetlen, nem csak a nyári hónapokban. A fényvédő krém használata segíthet a bőrrák, valamint a bőr korai öregedése, például a ráncok vagy a pigmentfoltok kialakulása ellen. Ugyanígy, egy ragyogó hiperpigmentációs kezelés legyen a legjobb barátunk, ha az elszíneződések megelőzéséről van szó.

Éjszakai bőrápolási rutin

  1. Tisztítás: kezdjük a smink eltávolításával és a napi zsírok és szennyeződések lemosásával – esténként dupla tisztítás jön szóba – ismét a megbízható flanel, mikroszálas vagy muszlin kendővel.
  2. Arcmaszk (opcionális): gyakran feltett kérdés, hogy a legjobb arcmaszkok hol illeszkednek a rutinunkba. A tisztítás után, minden más bőrápolási lépés előtt, körülbelül hetente kétszer. A legjobb, ha este, tisztítás után teszünk fel maszkot, majd a szokásos bőrápolási rutin többi részével kövessük azt.
  3. Toner: ha rajongunk a tonikért, akkor itt érdemes beilleszteni az esti rutinunkba.
  4. Retinol (kerüljük a használatát AHA/BHA-kkal együtt): éjszaka egy A-vitaminos termék [mint a retinol] használata segít a bőr kollagéntermelésének fokozásában, valamint a bőr tónusának kiegyenlítésében. A retinolról köztudott, hogy elég erős szer, ezért azokon a napokon, amikor alkalmazzuk, cseréljük ki a savtartalmú termékeket, hogy elkerüljük a reakciókat. A retinol kezdetben érzékenyebbé teheti a bőrt a napra, ezért érdemes este alkalmazni, és másnap mindig fényvédőt használni. Ha a retinolt bármilyen más helyi bőrápoló szerrel együtt használjuk, az felhígítja a hatóanyagot, az A-vitamint, és csökkenti a hatékonyságát.
  5. Szérum: ismét először hidratáló szérumokat alkalmazzunk, és csak utána a kezelő szérumokat. Az AHA-kat, például a glikolsavat vagy tejsavat a toleranciától és érzékenységtől függően egész héten használhatjuk, hogy finoman kémiailag hámlasztják az elhalt hámsejtek felső rétegét, ami ragyogóbb arcbőrt eredményez.
  6. Hidratáló/olaj/szemránckrém: az éjszakai rutint a szokásos hidratálóval vagy a bőrtípusunknak legmegfelelőbb éjszakai krémmel zárjuk. Ha pedig különösen száraz a bőrünk, megpróbálhatunk egy olajat is felvinni a tetejére, hogy bezárjuk a nedvességet, de ez nem feltétlenül szükséges. Az utolsó lépés a szemránckrém.

Az is jó ötlet, hogy hagyjunk némi időt a termékek között, hogy azok be tudjanak hatolni a bőrbe. Bár ez valószínűleg nem lehetséges, ha sietnünk kell, de akár egy perc is elég a lépések között, hogy a bőrápoló termékek kifejthessék hatásukat. Próbáljunk meg fogat, hajat mosni vagy elkészíteni a reggeli kávénkat két lépés között, hogy több időt nyerjünk a termékek a bőrbe való beszívódására.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock