Chrissy Teigen a 74. Primetime Emmy-díjátadón a Microsoft Theaterben 2022. szeptember 12-én Los Angelesben

A bukkális zsírbontás az újév trendje?

Úgy tűnik, máris megvan a jövő év új szépség őrülete, ez pedig a bukkális zsíreltávolítás. Legalábbis a TikTok-közösségben.

A bukális zsír az arc középső részén, az arccsontok és az állkapocsvonal közötti, kis zsírpárna, melyből a kerekebb arcformával rendelkezőknek általában valamivel több van. A bukkális zsír mennyiségét teljes mértékben a genetika határozza meg, és semmi köze az általános testsúlyhoz vagy a BMI-hez.

Eltávolítása meglehetősen egyszerű kozmetikai plasztikai műtéttel lehetséges, amely magában foglalja a zsír egy részének eltávolítását annak érdekében, hogy kontúrosabb megjelenést és jobban meghatározott arccsontokat hozzon létre.

Az új szépségőrület a Glee – Sztárok leszünk! című sorozatból ismert Lea Michele egy Instagram-posztjával kezdődött, melyen a rajongók megjegyezése szerint a színésznő arccsontjai sokkal hangsúlyosabbnak tűnnek, mint a korábbi fotókon. Azonnal megindultak a találgatások, vajon Lee-t megműtötték-e -, melynek hatására pillanatok alatt hatalmas számú Google-keresést kapott a „mi az a bukkális zsíreltávolítás” kifejezés.

A bukkális zsíreltávolítás ettől függetlenül nem új eljárás, bár a nagyközönség számára mindenképpen az. Sokan szeptemberben hallottak róla először, amikor Chrissy Teigen egy Instagram-sztoriban megerősítette, hogy eltávolíttatta bukkális zsírja egy részét. Most úgy tűnik, hogy a TikTokot elárasztották az emberek, akik megosztották saját bukkális zsíreltávolítási történeteiket. A beavatkozás melletti és ellene szóló érvek az alább olvashatók.

A mellette szóló érvek egyike, hogy nagyon egyszerű műtétről van szó, viszonylag könnyű felépüléssel. Dr. Alan Matarasso, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának fejlesztési alelnöke a New York Timesnak elmondta, az eljárás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak, és a duzzanat általában egy héten belül elmúlik.

„Ez a műtét kevesebb mint fél órát vesz igénybe. Meg tudom csinálni egy 20 éves emberen reggel 8-kor, és 9:15-kor már az íróasztalánál ülhet, lényegében kényelmetlenség nélkül, és úgy érzi, hogy ez kevésbé volt bonyolult, mint fogorvoshoz menni”

– fogalmazott.

Ha valakinek már eleve vékonyabb az arca, vagy kis mennyiségű bukkális zsírral rendelkezik, akkor az eltávolítás túlságosan sovány arcot eredményezhet ami viszont idő előtt idősebbnek mutathatja azt. Az öregedés természetes velejárója az arc zsírvesztése, az arc sziluettje idővel elvékonyodik. Ezért fontos előre gondolkodni, és mérlegelni, hogy az ideális kontúros megjelenés hogyan alakul majd tíz, 20 vagy 30 év múlva.

Dr. Samuel J. Lin, orvos, plasztikai sebész, a Byrdie-nek úgy jellemezte az ideális jelöltet, mint egy fiatalabb, 20-40 év közötti páciens, akinek túlságosan telt, kerek vagy pufók az arca, és kiegyensúlyozottabb arcképre vágyik. Emellett a jelölt ideális esetben nemdohányzó és jó fizikai egészségnek örvend. Bár a bukkális zsír eltávolítása technikailag visszafordítható, a zsír visszahelyezése az orcákba lényegesen bonyolultabb, potenciálisan többlépcsős műtét, amely határozottan eltér a Matarasso által leírt eredeti félórás, ambuláns eljárástól.