C-vitamin a bőr számára. Narancsot a kezében tartó nő

5 ok, amiért érdemes C-vitamint adnod az arcápolásodba

A C-vitamint az egyik legjobb összetevőként emlegetik a piacon az öregedésgátlás támogatásaként és a sima, egyenletes és ragyogó arcbőr fenntartásának kulcsaként. Bár valószínűleg a táplálkozással is hozzájutunk a C-vitaminhoz, nem garantálható, hogy egyenesen a bőrünkbe kerül. A szérumok és más helyi termékek használata a legközvetlenebb módja annak, hogy kihasználjuk ezeket az előnyöket.


Rengeteg előnye van annak, ha C-vitamint használunk a bőrünkön. Például a C-vitamin:

 • biztonságos a legtöbb bőrtípus számára
 • hidratál
 • ragyogóbbá teheti a bőrt
 • csökkentheti a bőrpírt
 • csökkentheti a hiperpigmentációt
 • csökkentheti a szem alatti karikák megjelenését
 • elősegíti a kollagéntermelést
 • segíthet megelőzni a megereszkedést
 • védelmet nyújthat a napsugárzás okozta károk ellen
 • enyhítheti a leégést
 • segítheti a sebgyógyulást
A további előnyöket alább mutatjuk be.

1. A legtöbb bőrtípus számára biztonságos

A C-vitamin kiváló biztonsági profillal rendelkezik. A legtöbb ember hosszabb ideig használhatja a helyi C-vitamint anélkül, hogy bármilyen mellékhatást tapasztalna. Egy 2017-es kutatási áttekintés megjegyzi, hogy a C-vitamin 20% feletti koncentrációban kisebb bőrirritációt okozhat. Emiatt a bőrápoló termékekben gyakran 10% és 20% között mozog a koncentrációja.

2. Hidratál

Egy 2017-es kutatási áttekintés szerint a legtöbb egészséges bőr és szerv magas koncentrációban tartalmaz C-vitamint, ami arra utal, hogy a C-vitamin a keringésből felhalmozódik a szervezetben. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a helyi C-vitamin aszkorbinsav formájában hatol be legjobban a bőrbe.

A magnézium-aszkorbil-foszfát, egy másik bőrápolásban használt C-vitamin-származék, a 2022-es áttekintés szerint hidratáló hatást fejt ki a bőrre: csökkenti a transzepidermális vízveszteséget (TEWL), így a bőr jobban megtartja a nedvességet.

Egy 2019-es tanulmány szerint egy Deschampsia antarctica kivonatot, ferulasavat és C-vitamint tartalmazó szennyeződéscsökkentő, antioxidáns szérum 19 százalékkal csökkentette a TEWL-t, javítva a bőr barrier funkcióját.

3. Világosító hatású

A C-vitamin segíthet a pigmentfoltok halványításában és a bőrfelszín kisimításában, hogy csökkentse a fakóságot. Ezáltal a bőr fiatalos ragyogást kap.

Egy 2017-es felülvizsgálat megjegyzi, hogy a C-vitamin használata bizonyítottan gátolja a melanin termelődését, amely a bőr színéért felelős pigment. A melanin termelésének gátlásával a C-vitamin segíthet a sötét foltok és a hiperpigmentáció halványításában, emellett segíthet a bőr megjelenésének ragyogásában is.

4. Csökkenti a szem alatti karikák megjelenését

A C-vitaminos szérumok a szem alatti terület feltöltésével és hidratálásával segíthetnek kisimítani a finom vonalakat. Bár a C-vitamin hatékonyabban csökkenti az általános bőrpírt, egyesek szerint segíthet enyhíteni a szem alatti karikákkal járó elszíneződést.

Egy 2019-es kis tanulmány szerint a sötét karikák három kezelésével kapcsolatban, a C-vitamin mezoterápia jelentős javulást eredményezett a szem alatti karikák pigmentációjában. Néhány résztvevő azonban égő érzésről is beszámolt.
Néhány más módszer, amely segít megszabadulni a szem alatti táskáktól, a hideg borogatás használata és a retinol hozzáadása a bőrápolási rutinhoz.

A szem alatti bőr vékony és érzékeny, ezért a legjobb, ha ragaszkodunk a kifejezetten a szem alatti területre kifejlesztett termékekhez.

5. Elősegíti a kollagéntermelést

A kollagén egy természetesen előforduló fehérje, amely idővel kimerül, alacsonyabb szintje finom vonalakhoz és ráncokhoz vezethet. A C-vitamin közismerten fokozza a kollagéntermelést a kollagénszintézis folyamatán keresztül. Valójában a kollagénszintézis nem történhet meg C-vitamin nélkül, utóbbi ugyanis a kollagénszintézishez szükséges két enzim alapvető kofaktora:

 • a prolil-hidroxiláz, amely stabilizálja a kollagénmolekulát
 • lizil-hidroxiláz, amely a szerkezeti szilárdságot biztosítja.

A kollagéntermelést a táplálkozással is fokozhatjuk.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock