egy fiatal fiu zenél egy Cartier üzlet előtt

Tényleg mozognak a szárnyai ennek a 86 éves Cartier tiarának

A gyönyörű fejdíszt egy menyasszony kérte a cégtől esküvője napjára. Ez a darab volt az utolsó ilyen stílusú hajpántja a cartier-nek, és egyben talán a leggyönyörűbb is.


A Valkyrie-tiarákat Richard WagnerRing operaciklusának hősnői ihlették. Eredetileg a skandináv mitológiában tűntek fel mint kisebb hatalmú istenségek. Feladatuk az volt, hogy az elesett harcosok közül kiválasszák a leghősiesebbeket, és elvigyék őket a Walhallába, a vikingek istenhitének a túlvilágára.

Mary Crewe-Milnes Roxburghe kilencedik hercegéhez tervezett hozzámenni 1935-ben. Az ő megrendelésére készült el ez a gyönyörű ékszer. A kinézetet és a terveket a lány húszasévekbeli gyermekkorának divatja inspirálta, a vállalat pedig a lehető legtöbbet megtette azért, hogy emlékezetes látványt nyújtson a menyasszony élete nagy napján.

Több mint 2500 különböző csiszolású gyémántot rejtettek el rajta. Különlegessége, hogy a szárnypárt huzaltekercses rugók segítségével rögzítették, így, amikor lép egyet a viselője, megmozdulnak a szárnyak is. Igazán angyali hatást kelthetett benne a menyasszony.

További extra még, hogy a szárnyakat le lehet szerelni a hajpántról, így azokat bross formájában is hordani lehet —olvashattuk a Insider írásában. Ezzel a kiegészítéssel a fiatal feleség rögtön két módon is tudja használni ékszerét.

A tiarát 2018-ban kölcsönadták a V&A Dundee skóciai múzeum megnyitójára, ahol a látogatók alaposan szemügyre vehették a fantasztikus darab művészi kivitelezését.


Nyitókép: Unsplash/Jacek Dylag