Diána hercegné

Közel 500 ezer fontért kelt el Diána walesi hercegné ikonikus ruhája

A néhai Diána walesi hercegné használati tárgyai, ruhái és kiegészítő ritkán kerülnek árverésekre, akkor viszont mindig drágán kelnek el. A napokban Károly király első feleségének egyik legikonikusabb ruháját kínálták eladásra, ahol közel 500 ezer fontért került új gazdához.


„Diána hercegné időtlen stílusérzékéről volt híres és ünnepelt, és ez a Victor Edelstein által tervezett, elegáns és kifinomult, egyedi tervezésű báli ruha megtestesíti Diána könnyed eleganciáját”

— mondta a Sotheby's globális vezetője, Cynthia Houlton az aukcióra bocsájtott relikviáról.

Diána hercegné a szóban forgó ruhát először 1991-ben viselte egy királyi portrén. A képet egyébként Antony Armstrong-Jones, Margit hercegnő egykori férje fotózta. Később a walesi hercegné 1997-ben is feltűnt a ruhában a Vanity Fair címlapján.

A ruhát Victor Edelstein divattervező készítette. Egy pánt nélküli, lila estélyi ruháról van szó, ami tulipánalakú merevített szoknyával van ellátva, hátul pedig három gombbal egészítettek ki a tökéletes összhatás érdekében.

Még 1997-ben egy jótékonysági szervezet keretei között is feltűnt Diána a jellegzetes öltözékben. Most, 2023-ban a Sotheby's egy adománygyűjtő aukció keretein belül különböző darabokat vonultatott fel, hogy adakozzanak az Aids Crisis Trust és a Royal Marsden Hospital Cancer Fund szervezetek számára.

A ruha egészen pontosan az előre megbecsült értékének ötszöröséért kelt el 488,15 ezer fontért, azaz hozzávetőlegesen 218 millió forintért.

Edelstein munkásságáról érdemes még megjegyezni, hogy többek között ő felelős azért a ruháért is, melyben Diána egy hivatalos esemény keretein belül táncra perdült John Travoltával.

Idén nem ez az első emléktárgy a néhai walesi hercegné gyűjteményéből, ami hatalmas összegért kelt el. Az egyik nyaklánca például Kim Kardashian birtokába került, ami miatt sokan aggódnak. Tudni illik, a valóságshowsztár tavaly Marilyn Monroe estélyiében tűnt fel a Met-gálán, amikor állítólag helyrehozhatatlan kárt okozott benne.

Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.