Diana, walesi hercegné ikonikus nyakláncában egy állami banketten 1986. április 16-án Bécsben

A korona nézőinek nem tetszik, ahogyan Diana ikonikus nyakékét ábrázolják a sorozatban

Diana rajongói a sorozat új évadát kritizálják, amiért a néhai hercegné egyik ikonikus ékszerét nem éppen extravagánsnak ábrázolja.

A Netflix sikersorozata, A korona ötödik évadának fókuszában Diana walesi hercegné és a nemrég megkoronázott III. Károly király viharos házassága, majd válása áll többek között. A sorozatban egyik jelenetében Diana a később csak „bosszúruhaként” emlegetett ruhában látható.

A Christina Stambolia által tervezett, váll nélküli fekete ruhát a hercegné akkor tette híressé, amikor 1994-ben a Vanity Fair partiján viselte a Serpentine Galleryben, ugyanazon az estén, amikor volt férje egy tévéinterjúban nyilvánosan bevallotta, hogy viszonya volt Camilla Parker-Bowles-szal., későbbi feleségével.

A ruhához hasonlóan ikonikus volt Diana gyémánt és zafír gyöngyház nyaklánca, melyet szintén ugyanekkor viselt. A korona új évadában az őt alakító Elizabeth Debicki által viselt nyakék azonban nem nyűgözte le a nézőket, mivel sok rajongó olcsónak nevezte az ikonikus ékszer másolatát.

Az ominózus rész megjelenése után Rebecca Kilbey, ékszer szakértő és a párizsi székhelyű Jewellery Box d'un Petit Cœur alapítója egy fotót posztolt a TikTok-ra az újjáalkotott nyaklánc csatjáról, az alábbi kommenttel:

„Amikor A korona azt akarja elhitetni veled, hogy Diana hercegné „bosszúnyakláncának” csatja valaha is ilyen lett volna.”
@petitcoeurjewellerybox When i saw this i think i actually made a noise 😂 . I’m not usually one to poke holes in tv costumes. I think overall the crown does a great job, but it was just the fact that they featured it in such depth that made me chuckle. I couldn’t help myself but to share! #petitcoeurjewellerybox #thecrownseason5 #revengedress #thecrownprincess #princessdianafashion #jewelryspecialist #vintagejewelry #pearlnecklace #chockernecklace ♬ The Crown - Main Theme - Geek Music

Az említett jelenetben a nyaklánc replikája valamiért kapott egy közeli felvételt, így viszont jól látszott, hogy a hosszú lánc egyszerű, már-már ócska karabinerrel záródik.

„Ékszerészként nem vagyok benne biztos, hogy a karabinercsattal vagy a többféleképpen választható lánccal volt-e a bajom”

– mondta Kilbey, aki rámutatott arra, hogy a Diana által viselt tényleges nyaklánc „zökkenőmentesen körbefutott a nyakán”, és feltételezése szerint a csat a nyaklánc elején, az ovális csiszolású zafír mögött lehetett.

„Szerintem összességében A korona remek munkát végez, de az a tény, hogy ilyen mélységben mutatták be, megnevettetett. Nem tudtam megállni, hogy ne osszam meg!”
– tette hozzá.A TikTok-videó már több mint 2,3 millió megtekintésnél jár, és úgy tűnik, sokan egyetértenek abban, hogy az ikonikus nyaklánc inkább olcsó ékszernek tűnik, míg Diana finom és elegáns volt.

Az egykori hercegné bosszúnyakláncának története szerint az ékszer eredetileg nem is nyaklánc volt, a zafírkő eredetileg egy brossból származott, melyet Diana II. Erzsébet királynőtől kapott esküvői ajándékként. A bross korábban Mária királynőé volt, és generációkon keresztül öröklődött.

Diana a zafír- és gyémántbrosst később hétsoros gyöngynyaklánccá alakíttatta át, melyet a Serpentine Gallery-i vacsorán kívül számos alkalommal viselt, többek között akkor is, amikor 1985-ben John Travoltával táncolt a Fehér Házban. Utoljára 1996 decemberében, a Met-gála alkalmával láthatta a nyilvánosság Dianán a nyakéket.

(Independent)

Nyitókép: WireImage / Anwar Hussein