Aloe vera

Ezek az aloe vera jótékony hatásai a haj számára

Csodákra képes a hajjal kapcsolatban is, mutatjuk a jótékony hatásait.

Az aloe verát évezredek óta gyógyászati, egészségügyi, szépségápolási és bőrgyógyászati tulajdonságai miatt dicsérik – az ókori egyiptomiak „a halhatatlanság növényének" nevezték, és Kleopátra, illetve Nofertiti szépségápolási programjának elengedhetetlen eleme volt.

Míg a kutatások az elmúlt több ezer év során az aloe vera több tucat lehetséges alkalmazási területét tárták fel, a bélrendszer egészségének javításától a pikkelysömör tisztításáig, az különösen a hajápolásban vált hőn áhítottá. az alábbiakban ezeket a hajra gyakorolt előnyöket mutatjuk be az EatingWell cikke alapján.

Akár a fejbőr gyógyítására, akár egyszerűen csak a fürtök kényeztetésére törekszünnk, az aloe verának számos előnye van. A növényben található humektáns anyag csökkenti a nedvességvesztést, és képes nedvességet vonzani a környezetből a bőrbe és a hajba. Az aloe így csodálatos módon biztosítja a hosszan tartó hidratálást, amit látni és érezni is lehet.

A haj esetében észrevehető a puhaság és a könnyebb kezelhetőség, de az a bőr számára is finom ragyogást eredményez. Gyógyító tulajdonságai azonban túlmutatnak azon, hogy a szárazságot elűzi.

Az aloe képes elősegíteni a haj, a fejbőr és a bőr pH-egyensúlyát. Ez hatalmas szerepet játszik a szervezetünk egészségében, sajnos sok fejbőrprobléma a pH-egyensúlyhiány miatt alakul ki. Arra azonban érdemes emlékeznünk, hogy mindenki másképp reagál a különböző összetevőkre – még a természetesekre is –, fontos, hogy olyan termékeket és kezeléseket válasszunk, amelyekre a hajunk a legjobban reagál.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az aloe vera gyulladáscsökkentő hatású összetevő, és véd az UV-sugárzás ellen, ami erősítheti a hajat és a fejbőrt egyaránt. Az UV-védő tulajdonságok megőrzik a színt és a fényt, hogy a hajunk ragyogónak tűnjön. sőt, még a zsírosodást is képes megakadályozni, mivel az aloe vera speciális enzimekkel rendelkezik, amelyek képesek eltávolítani a hajból (és a bőrből) a felesleges zsírokat. Ha még ez sem lenne elég, segíthet a hajnövekedésben, mivel egyrészt fokozza a fejbőr vérkeringését, másrészt tele van A-, C- és E-vitaminnal, amelyek a gyulladások és a szabad gyökök ellen küzdenek.

A szakértők inkább a gélszerű, folyékony állapotban való felhasználást ajánlják, mint a porosat, ami kevésbé lehet hatékony. Azonban, ha egyszerűen olyan hajápolási terméket veszünk, amelyben aloe vera van, az még nem garantálja, hogy a fent felsorolt előnyöket el is érjük, hiszen sokszor ezekben a készítményekben 1 százalék alatt van az aloe vera koncentráció.

Hozzáteszik, nincs egyelőre elegendő kutatás az aloe-val kapcsolatos összes állítás alátámasztására, ráadásul a piacon lévő samponok és kondicionálók, valamint sok más hajápoló termék szinte mindegyike felületaktív anyagokat tartalmaz, olyan kémiai vegyületeket, amelyek képesek megkötni a vizet és az olajat, ami megzavarhatja az aloe vera integritását.

A felületaktív anyagok fő célja a hajápolási termékekben a szennyeződések eltávolítása, tehát a készülési folyamat fontos részét képezik, de lebontják a címkéken feltüntetett, a fogyasztók számára vonzó, divatos hatóanyagokat (gondoljunk csak az olíva- és argánolajokra, az E-vitaminra vagy az aloe verára).

Vannak azonban olyan készítmények, amelyek olyan alapokkal rendelkeznek, amelyek valóban együttműködnek a hatóanyagokkal, és az aloe verát tartalmazó olaj- vagy vízalapú termékek valószínűleg hatékonyabbak, mint a tipikus drogériás sampon, amelyeket azzal hirdetnek, hogy aloe-val készültek.

Hogyan használjuk?

A fogyasztók gyakran elfelejtik emellett, hogy a haj halott. Ha a korpásodás vagy más fejbőrproblémák gyógyítására, a hajnövekedés javítására és a haj általános egészségének fokozására törekszünk, a terméket közvetlenül a fejbőrön kell használni. Például, bár az aloe vera alapú hajbalzsam segíthet a haj hidratálásában, nem fogjuk élvezni a gyulladáscsökkentő előnyöket, és nem fogjuk látni a hosszabb szálakat. Valamit a fejbőrre is használnunk kell, ha a célunk a haj növekedésének és gyógyulásának elősegítése.

Azok számára, akiknek száraz vagy hámló fejbőrük van, az aloe vera levével való heti öblítés elősegíti az egészségesebb fejbőr kialakulását, és a viszketést is csökkentheti. Az aloe vera levelek közepén található gélt is kikaparhatjuk (vagy palackozva is megvásárolhatjuk), és közvetlenül a fejbőrre és a hajszálakra kenhetjük egy teljesen természetes (és nagyon olcsó) hajmaszkhoz. Ha a nyers aloén túl különleges termékeket keresünk a napi vagy heti hajápolás felfrissítésére, érdemes időt szánni arra, hogy megtaláljuk azokat, amelyekkel a legtöbbet kapunk a pénzünkért.

Egy teljesen természetes sampon rövid, egyszerű összetevőlistával megérheti a befektetést azoknak, akik fejbőrük enyhítésére és hozzáadott nedvességre vágynak. Egy aloe vera alapú sűrítő spray, amelyet a hajtövekre lehet alkalmazni, szintén jó választás lehet, ha a haj növekedését szeretnénk elősegíteni.

Nyitókép: Shutterstock / Pixel-Shot