Gyönyörű fehér fogaira mutató, mosolygó nő

Újabb TikTok-trend a ragyogó fogakért, de biztonságos?

A TikTok legújabb fogfehérítési trendje elképesztő népszerűségnek örvend, de kérdéses, hogy biztonságos-e.

Az otthoni fogfehérítő trükkhöz a videót feltöltő Kristen Machado szerint mindössze néhány egyszerű, olcsó összetevőre van szükség: szájvízre, szódabikarbóna és hidrogén-peroxidra.

A TikTok-felhasználó esküszik az alább felsorolt összetevőkből készített szájvízre, melynek rendszeres használatával fogai ragyogó fehérek lettek, és Machado szerint úton-útfélen megdicsérik emiatt.

Machado a keverékhez három gyakori fogápolási terméket használ: szájvizet, szódabikarbónát és hidrogén-peroxidot, amelyeket már évtizedek óta használnak a fogak fényesítésére és fehérítésére. A hidrogén-peroxidot gyakran nagyobb erősségben használják a rendelőben végzett fogfehérítő kezelésekhez is. Ez az egyszerű DIY túl jónak tűnik ahhoz, hogy valós legyen, nem igaz?

A videó több mint 2 millió megtekintést és több ezer, viszonylag vegyes kommentet kapott, de érdemes a szakértők véleményére támaszkodni a kérdésben.

A New York-i Dr. Alex Rubinov és a brooklyni Dr. Daniel Rubinshtein kozmetikai fogorvosok meglepő módon elég jó véleménnyel vannak az említett módszerről, természetesen némi fenntartással kezelve azt.

„Amit ő hirdet, az felszíni szintű fogfehérítés. [Például] amikor egy fogkrémre azt mondják, hogy fehérítés, akkor azt értik alatta, hogy eltávolítja a felszíni foltokat. Egyetlen fogkrém sem fog valójában elég drasztikus változást elérni ahhoz képest, amit a fehérítő megoldások képesek elérni”

– magyarázza Rubinov a Byrdie-nek.

„A kombinált összetevők valóban képesek arra, hogy kissé kifényesítsék a fogakat

– mondja Rubinshtein, aki hozzáteszi, hogy ennek nem szabad a napi szájápolási rutin részévé válnia.

Ne csináld minden nap, mivel a keverékből származó sav irritálhatja az ínyedet és a fogaidat.

Rubinov szerint aggodalomra semmi ok, a szájvíz, a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid kombinálása nem fog otthoni robbanást okozni.

Fogott három vegyületet olyan dolgokból, amelyeket az emberek használnak, és összedobta őket

– magyarázza Machado videóját a fogorvos.

Ami a peroxidot illeti, érdemes odafigyelni az erősségére; égetheti az ínyt, ezért vásárláskor válasszunk alacsonyabb, kíméletesebb százalékot.

„A vény nélkül kapható és az otthon kapható termékek hatékonysága között a hidrogén-peroxid százalékos aránya az oldatban a különbség. Az otthoni változatokban, például a Crest Whitestripsben kevesebb, mint 10% van, míg a rendelőben több, mint 20% lehet”

– teszi hozzá Rubinov.

Később a videóban Machado megoszt egy másik trükköt is a különleges eseményekre: az otthoni főzetét víz helyett használja fogmosáskor. Rubinshtein ezzel kapcsolatban azonban óvatosságra int.

„Ne mossunk minden nap fogat ezzel az oldattal. Megkarcolhatja a fogzománcot, és az oldat savassága erodálhatja a zománcot, amitől a fogak érzékenyek lesznek, és sárgábbnak tűnnek – ami éppen az ellenkezője a kívánt hatásnak”

– osztja meg.

Dr. Rubinov úgy véli, hogy ha ennek az otthoni szájöblítő megoldásnak a hatására proaktívabbá válunk a fogaink ápolásában, az a lehető legjobb eredmény.

„Az én véleményem az, hogy amikor az emberek elkezdik használni ezeket a termékeket, sokkal céltudatosabbá és szorgalmasabbá válnak [a szájápolással kapcsolatban]. Ha neked beválik, nagyszerű! Ha egy hétig működik, majd a fogaid ismét sötétek lettek, talán a rendelőben végzett művelet hatása egy kicsit tovább tart”

Ha komolyan gondoljuk a fehérebb mosolyt, valószínűleg a rendelőben történő kezelés a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, mivel Rubinov szerint megvédi az ínyt, mert mindig létrehoz egy gátat, amely megvédi a fehérítő oldatot attól, hogy a szövetekhez érjen.

„Emellett magasabb koncentrációban kapja az összetevőket, ami jobb eredményt eredményez. Ezeknek az oldatoknak az az ereje, hogy képesek áthatolni a zománcon, és fehéríteni.”

Az otthoni fogfehérítéshez a fogorvos által készített, személyre szabott fogsíneket is kaphatunk, egy speciális fehérítő géllel, amelyet ezekbe a sínekbe fecskendezve kell alkalmazni.

Rubinov azt tanácsolja, hogy mellőzzük az említett TikTok- módszert, ha fogszuvasodással, gyenge fogzománccal vagy egyéb fogászati problémákkal küzdünk, mivel az oldatban lévő vegyi anyagok ronthatnak ezeken az állapotokon. Ugyanez vonatkozik az úgynevezett veneer, vagyis fémmentes kerámia héjjal rendelkezőkre is.

„Azt javaslom a veneer-rel rendelkező pácienseimnek, hogy 100%-ban kerüljék a szódabikarbónát, a szenet és más csiszoló hatású termékeket, mert ezek problémákat okozhatnak a zománcán vagy a porcelánon. A szódabikarbóna szemcseméretét nem szabályozzák, mint a fogkrémekét”

– mondja Dr. Rubinov.

Nyitókép: Shutterstock