Színes Nike-logó fekete háttéren

Szexistának tartották a Nike olimpiára tervezett egyenruháját

Az amerikai sportruházati óriásvállalat április 11-én mutatta be az Amerikai Egyesült Államok és más országok olimpiai egyenruháit egy párizsi rendezvényen. A kollekció azóta kritikák özönét váltotta ki online, miután sokan szexistának, bélyegezték a női atlétikai egyenruhát.

A Nike és az USA több olimpiai sportolója előállt, hogy válaszoljon a márka által a női Team USA atlétikai felszereléséhez készített tervekkel kapcsolatos online vitákra. A hónap elején a Citius Mag futószaklap tette közzé az atlétikai mez két változatát. A női viselet egy magasan kivágott szárú bodyból és egy rövid alsóból állt, a férfiaké pedig egyrészes, hosszabb rövidnadrágos egyenruhából.

A női mez rengeteg kritikát kapott azóta online, többek között az amerikai távolugró és világbajnoki ezüstérmes Tara Davis-Woodhall, 2024-es olimpiai versenyzőtől is, aki azt írta:

„Várjatok, a „hűhám” ki fog látszani”

– mely az angol szlengben a női nemi szervet jelenti.

Amit Davis-Woodhall és sokan mások akkoriban nem vettek észre, az az, hogy a magasan kivágott bodysuit csak egy a számos lehetőség közül, amelyek közül a sportolók idén nyáron Párizsban választhatnak egyenruhájukként, írja a Fashionunited.

A Nike elismerte a bodysuittal kapcsolatos aggodalmakat, megjegyezve, hogy az atlétikai felszerelései közel 50 különálló darabot és 12 versenystílust tartalmaznak, amelyek az egyes versenyszámokra szabottak.

A sportruházati márka ezután április 13-án egy Instagram-posztban tette közzé a párizsi eseményen bemutatott egyéb fazonokról készült fotókat, amelyeken egy sportoló a szóban forgó bodyk bugyis és rövidnadrágos változatát is bemutatta.

A hét elején Manhattanben tartott Team USA médiacsúcstalálkozón Davis-Woodhall más amerikai olimpikonokkal együtt visszavonta az egyenruhával kapcsolatos korábbi kritikáját.

„A kép volt az, amely nem szolgáltatott igazságot. Ma láttam egyet [az egyenruhák közül]. Gyönyörűek. Nem olyanok, mint a képen. A szabás valóban egy kicsit másképp néz ki azon a próbababán. Csak meg kellett volna nézniük még egyszer valakivel, hogy kiválasszák azt a fotót, amit posztolnak”

– fogalmazott Davis-Woodhall az április 16-i eseményen.

Gabby Thomas, a 2020-as tokiói olimpia női 200 méteres és 4x200 méteres váltójának bronz- és ezüstérmese elmondta, hogy „kezdetben sokkot kapott, mint mindenki más”, amikor először meglátta az említett fotón látható egyenruhát. Megjegyezte azonban, hogy megnyugodott, amikor olvasta, hogy az amerikai rúdugró Katie Moon védelmébe vette az egyenruhát a közösségi médiában.

Hozzátette, hogy a bodyt ért kritikák a sportolókat is támadják, akik esetleg úgy döntenek, hogy viselik azt.

„A lényeg az, hogy NEKÜNK van választási lehetőségünk, hogy mit viselünk, és akár egy krumpliszsákban, akár egy fürdőruhában érezzük magunkat a legjobban a versenyeken, támogatnunk kell az autonómiát. Amit a próbababa-készleten mutattak, az aggasztó volt, és indokolta a kapott reakciót. Abszolút szeretem, ha az emberek megvédik a nőket, de nekünk legalább 20 különböző kombinációjú egyenruhánk van, amiben versenyezhetünk, az összes felső és alsó rendelkezésünkre áll”

– írta posztjában Moon.

Nyitókép: Shutterstock