Alessandro Michele tervező a Gucci bemutatója után a Milánói Divathéten 2015. szeptember 23-án

A márka egyik fontos tervezője otthagyja a Guccit

Alessandro Michele 2015-ös érkezése óta forradalmasította a márkát.

Az egykor a tervezési osztályról érkező és a Guccit forradalmasító Alessandro Michele távozik a márkától – jelentette be a Gucci csütörtöki közleményében.

Ebben Marco Bizzarri, a Gucci elnök-vezérigazgatója megköszönte Michelének a ház iránti elkötelezettségét az elmúlt nyolc évben, valamint a vízióját, odaadását és az egyedülálló márka iránti feltétlen szeretetét.

François-Henri Pinault, a Guccit birtokló Kering elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy amit Michele elért, azt sokáig fontos időszaknak fogják tekinteni a márka történetében.

„Szenvedélye, képzelőereje, találékonysága és kultúrája a Guccit a középpontba helyezte, oda, ahol a helye van. Kívánok neki egy nagyszerű következő fejezetet kreatív útjára.”

Michele a Guccit az otthonának és a fogadott családjának nevezte, és köszönetet mondott csapatának és mindenkinek, aki támogatta a Guccit.

„Táplálkozzatok továbbra is költői és befogadó képekkel, hűek maradva az értékeitekhez. Éljetek mindig a szenvedélyeiteknek megfelelően, a szabadság szele által hajtva”

– olvasható a nyilatkozatban.

A bejelentéssel kapcsolatos találgatások kedd este kezdődtek, amikor egy ismeretlen forrás azt mondta a WWD-nek, hogy Michele távozása nagyon esedékes. Egy „jól értesült forrás” úgy fogalmazott, hogy a tervezőt egy erős dizájnváltás kezdeményezésére kérte fel a Kering.

A Gucci a konglomerátum egyik mestere volt azóta, hogy Michele 2015-ben bemutatta első kollekcióját a márkának, de 2021-ben találgatások indultak az iparági bennfentesek között, hogy a márka körüli energia kihűlt-e, és hogy a Michele által kifejlesztett esztétika talán stagnál. Az idén májusban, egy pugliai kastélyban megrendezett Resort show-t nagy népszerűségnek örvendett, ahogy az ott bemutatott 2023-as tavaszi kollekció is, de úgy tűnik, ez nem volt elég.

Az is lehet, hogy Pinault egyszerűen csak más irányba szeretné, ha indulna a márka. A Gucci 2021-ben több mint 6 milliárd dolláros bevételt termel, bár az elmúlt években a Demna kreatív igazgató vezette Balenciaga és az Anthony Vaccarello által irányított Saint Laurent is a konglomerátum sztárjai voltak. Emellett a szintén a Kering tulajdonába tartozó Bottega Veneta is rekordméretű növekedést produkált.

Onnantól kezdve, hogy Michele bemutatta első kollekcióját, egy férfiruha-bemutatót a Gucci-ház számára a 2015. januári milánói férfi divathéten, az egész divatipart mind esztétikailag, mind üzletileg megváltoztató hullámokat indított el. Ezt a tervező összesen öt nap alatt állította össze, genderfluid víziója pedig átrendezte az androgün öltözködési kódokat a csúcs-divat és a hírességek birodalmában, arra ösztönözve az egész ipart, különösen a férfias stílusokat, hogy nőiesebbé váljanak.

Ki váltja Michele-t?

Júniusban a márka szétválasztotta a kifutóra és az értékesítésre irányuló erőfeszítéseket. Michele az előbbit, Maria Cristina Lomanto, korábbi Roger Vivier-vezérigazgató pedig az utóbbit felügyelte. Ebből kiindulva talán Lomanto veszi majd át az irányítást, de az is lehet, hogy egy fiatal és lelkes Michele-tanítvány. Közleményében a Gucci kijelentette, hogy tervezőstúdiója továbbviszi a víziót az új megállapodás bejelentéséig.