Estee Lauder üzlet a bangkoki Siam Center Fashion Mallban Thaiföldön

Gyereket dolgoztat a L'Oreal és az Estée Lauder egy jelentés szerint

A BBC vizsgálata feltárta, hogy két nagy luxusparfüm márka, a Lancôme és az Aerin Beauty gyermekmunkát alkalmaznak.

A jelentésből kiderült, hogy gyerekek szedik a jázminvirágokat Egyiptomban, ahonnan a világ jázmintermésének mintegy fele származik, olvasható a Fashionunited cikkében.

Annak ellenére, hogy az anyavállalatok, a L'Oréal és az Estée Lauder állításuk szerint zéró toleranciát tanúsítanak a gyermekmunkával szemben, a vizsgálat rendszerszintű problémákra világított rá az ellátási láncok ellenőrzési folyamataiban.

A fenti megállapításokat titkos felvételek és a helyi szedőkkel készített interjúk is alátámasztották, melyek azt mutatják, hogy a gazdasági nyomás arra kényszeríti a családokat, hogy gyermekeiket is bevonják a jázminszedésbe az ipari konglomerátumok által támasztott alacsony bérköveteléseknek való megfelelés érdekében.

A vizsgálat kiemeli, hogy a luxusmárkák által tett etikus beszerzési ígéretek és a valóság között jelentős különbség tapasztalható. Az iparági bennfentesek szerint az ellátási lánc csúcsán a költségcsökkentésre irányuló nyomás lefelé csorog, ami a jázminszedők alacsony bérezéséhez és rossz munkakörülményekhez vezet.

Az illatszerházak erőfeszítései és a nemzetközi emberi jogi normák melletti elkötelezettségük ellenére a probléma továbbra is fennáll a nem megfelelő felügyelet és a hibás ellenőrzési rendszerek miatt.

A BBC szerint a helyzet nagyobb vállalati elszámoltathatóságot és rendszerszintű változtatásokat tesz szükségessé az ellátási láncban dolgozó kiszolgáltatott munkavállalók védelme érdekében.

Egyiptom jövedelmező jázmin kereskedelmét 2020-ban 6,5 millió dollárra becsülték, ami mintegy 50 000 embernek biztosít jövedelmet az I.F.E.A.T. (The International Federation of Essential Oils and Aroma Trades) szerint. A BBC becslése szerint ez 2023-ban mintegy 30 ezer munkavállaló lesz.

Az Ahram Online szerint az ország jázminiparában jelentős számú gyermekmunkás, becslések szerint mintegy 1000 gyermek dolgozik az egyiptomi jázmintermelés központjának számító Gharbiya régió jázminföldjein.

Christophe Laudamiel Laudamiel független parfümkészítő a BBC-nek elmondta, hogy a vezető vállalatok, mint a L'Oréal és az Estée Lauder, szigorú feladatokat és rendkívül szűk költségvetést szabnak az illatszerházaknak. Elsődleges céljuk a lehető legolcsóbb olajok beszerzése, hogy a végtermék eladásakor maximalizálják a haszonkulcsukat.

Ezek a „gazdáknak” nevezett vállalatok nem ellenőrzik közvetlenül a szüretelők bérét vagy a jázmin az árát, de az általuk előírt költségvetési megszorítások azonban nyomást gyakorolnak a bérekre. Utóbbi pedig a teljes ellátási láncra kihat, a gyáraktól a földeken dolgozó szedőkig.

Nyitókép: Shutterstock