Hosszú, egyenes hajú nő, világos háttér előtt

Ezért nem nő gyorsabban a hajunk

Biztos sokan érezték már úgy, hogy a hajuk növekedése teljesen stagnál, nem számít, hány hajpakolást teszünk fel és hány tápláló ételt eszünk. Nagy az esélye, hogy más, a hajnövekedést gátló tényezők is közrejátszanak, amelyekről nem is tudunk.


Az étkezéstől kezdve a kémiai egyensúlyhiányon át a használt termékekig, íme az okok, amiért nem nő gyorsabban a hajunk (és hogyan fordíthatjuk vissza a károkat).

Hormonális egyensúlyhiány

Dr. Michele Green bőrgyógyász a hormonális problémákat, például a pajzsmirigybetegséget vagy a PCOS-t említi a hajhullás okaként, amelyek kis mennyiségben előfordulva úgy tűnhetnek, mintha a hajunk egyszerűen nem nőne. Mind a pajzsmirigy túlműködés, mind az alulműködés a fejbőr általános hajhullását vonja maga után, amely során a haj vékony és ritkának tűnik. PCOS esetén az érintettek férfiakra jellemző kopaszosádt tapasztalnak, ahol az alopecia (kis részekre koncentrálódó hajhullás) háromszög alakú hajhullást okoz a fejbőrön.

Rossz étrend

Az étkezés módja befolyásolja a haj általános egészségét és növekedését. De nem is annyira az elfogyasztott ételek, hanem inkább a nem elfogyasztott ételek akadályozzák meg, hogy a hajunk hosszú és erős legyen, pontosabban a tápanyagok és vitaminok hiánya.

A Dermatology Practical & Conceptual című szaklapban megjelent jelentés szerint a vas, a cink, a niacin, a zsírsavak, a szelén, a folsav, az antioxidánsok, a biotin, a fehérje, valamint az A-, D- és E-vitamin hiánya a haj rossz egészségéhez és hajhulláshoz vezethet. Ha ezek közül egy vagy néhány különösen alacsony, az rávilágíthat arra, hogy hajunk miért nem éri el teljes potenciálját.

Betegség

Normális esetben a szőrtüsző növekszik, majd pihen, aztán kihullik, hogy új hajszálakkal pótolják. Azonban egy súlyos betegségben, például tüdőgyulladásban szenvedő egyén haja stagnáló időszakon mehet keresztül, amikor a betegség okozta stressz hatására az összes hajhagyma nyugalmi fázisba kerül, és a haj növekedése átmenetileg leáll; ezt nevezzük telogén effluviumnak.

Haj miniatürizálás

Lars Skjoth, a Harklinikken alapítója és kutatási és fejlesztési vezetője szerint az anyatermészet szerepet játszik a haj növekedésében, ahogy öregszünk. Köztudott, hogy a haj az életkor előrehaladtával elvékonyodik, de van egy örökletes tényező, amely másoknál gyorsabban befolyásolhatja a szálak sorsát. A hajnövekedés elmaradásának fő oka az úgynevezett haj miniatürizálódása, amit az örökletes hajritkulás okoz.

A szőrtüszők miniatürizálása egy olyan folyamat, amely természetes módon történik azoknál, akik hajlamosak az androgenetikus hajritkulásra és amelynek során a szőrtüsző mérete összezsugorodik. A hajhosszra vonatkozó általános szabály az, hogy minél mélyebben helyezkedik el a tüsző, annál hosszabb hajszálak képesek nőni. A miniatürizált szőrtüszők azonban nem tudnak nagyon hosszú hajszálakat növeszteni, gyengébb, tompább és törésre hajlamosabb hajszálakat produkálnak.

Túlzásba vitt hajformázás

Nem kérdés, hogy a haj túl gyakori hőformázása töredezéshez és károsodáshoz vezethet, Dr. Michele Green szerint pedig a különböző típusú fonatok, a szoros frizurák és a hajhosszabbítások is stresszt okozhatnak a hajszálaknak, ami hajhulláshoz vezethet.

Ugyanez vonatkozik a gyakori festésre, dauerolásra vagy kémiai egyenesítésre is. A kémiailag kezelt haj porózusabb, mint a kezeletlen haj, ami fehérjeveszteséget és végül törést eredményez. Emellett a termékek felhalmozódása, például a szárazsampon túlzott használata eltömítheti a hajhagymákat, ami megakadályozza a haj normális ütemű növekedését.

Mit lehet tenni?

Egyrészt megfelelő étrend (beleértve a friss, feldolgozatlan, tápanyagdús, teljes értékű ételeket) és testmozgás javasolt a szervezet egészségének megőrzése és a haj növekedésének fenntartása érdekében. Másrészt, fontos a külső kezelés is, például a a fejbőr karbantartása, amely magában foglalja a jó fejbőrmasszázst, hogy serkentse a haját és segítse a növekedését. A haj miniatürizálódásának kezelésére olyan sampon használata javasolt, amely elősegíti a tüszők egészségét.

A megfelelő étrend mellett a másik fontos belsőleg történő kezelés a hajnövekedés serkentésére a gyógyszer, ha hormonális eredetű a probléma vagy a lézersapka a haj növekedéséhez.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock / Africa Studio