lány egy fésűvel a kezében, hajhullás

A rettegett hajhullás – 5 praktika, amit érdemes kipróbálni ellene

Számtalan dolgot tehetünk annak érdekében, hogy lassítsük, illetve megállítsuk a hajhullást. De, hogy mit is kellene? Az attól függ, hogy miért hullik az ember haja. Íme, néhány tipp, amely segíthet!Fehérje

A szőrtüszők nagyrészt a keratin nevű fehérjéből állnak. Egy 2017-es tanulmány 100 hajhullásban szenvedő emberen végzett vizsgálata számos tápanyaghiányt állapított meg a résztvevőknél, beleértve a fehérje építőköveiként szolgáló aminosavakat is.

Mediterrán étrend

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a nyers zöldségeket és friss fűszernövényeket tartalmazó étrend, mint például a mediterrán diéta, csökkentheti az androgén alopecia kockázatát, illetve lassíthatja annak kialakulását.


A szakértők a legjobb eredményeket pedig akkor tapasztalták, amikor a résztvevők hetente több mint három napon nagy mennyiségben fogyasztottak petrezselymet, bazsalikomot és salátazöldséget.

Rendszeres mosás

A sűrűbb hajmosás védelmet nyújthat a hajhullás ellen azáltal, hogy a fejbőr egészséges és tiszta marad. A legfontosabb, hogy kímélő sampont használjunk. A durvább formulák kiszáríthatják a hajat, és hajtöredezéshez vezethetnek, ami pedig hajhulláshoz.

Káros anyagok

A daueroltatás vagy a hajfestés, szintén károsíthatják a hajat és a fejbőrt. Kérdezd meg fodrászod az alternatívákról, például a bio hajfestékekről és olyanokról, amelyek nem tartalmaznak ammóniát, peroxidot vagy para-feniléndiamint. Sőt, érdemes a samponok káros összetevőire is odafigyelni.

Kíméletes copfok

Felejtsd el a szoros copfokat vagy lófarkakat, amelyek a haj gyökerénél húzhatják a hajat, és esetleg túlzott hulláshoz vezethetnek. A hajsütővasak vagy a hajvasalók szintén károsíthatják vagy megtörhetik a hajszálakat.

(Healthline)