Hajkefét a kezében tartó, hosszú, gyönyörű hajú nő

5 alapvető tipp a haj erősítésére

Nincs hiány olyan dolgokból, amelyek károsíthatják és gyengíthetik a hajunkat. Ezek a környezeti tényezőktől kezdve, mint a napfény és a környezetszennyezés, a kémiai eljárásokon át, mint a szőkítő és egyengető kezelések, egészen a látszólag ártalmatlan napi szokásokig, mint például, hogy milyen gyakran samponozzuk vagy szárítjuk a hajunkat. Bár bevallottan nehéz elkerülni ezek közül sok mindent, rengeteg, meglehetősen egyszerű módja van annak, hogy segítsünk a gyenge hajon.

1. Rendszeres fésülködés

A haj erősítésének nagyszerű módja, ha naponta legalább száz mozdulattal átfésüljük a fejünket. Ez finoman mozgatja a faggyúolajat a fejbőr felszínén, hogy fokozza a nedvességet a hajhagymák gyökerénél. Más szóval, ez egy módja annak, hogy a fejbőr természetes olajait felhasználva hidratálja a hajat, és a jól hidratált haj jobban kezelhető és fényesebb, azonban mindkét dolog csökkenhet, ha sérült.

A napi, tudatos fésülködéssel a mikrobák elszaporodását is megakadályozhatjuk, ami szintén gyengülő hajat eredményezhet. A túlzott mennyiségű baktérium és gomba gyulladást okozhat a szőrtüszőben, ami a kutikula, a haj legkülső rétegének rendellenességéhez vezethet. Ez megváltoztathatja a haj nedvességtartalmát és rugalmasságát. Érdemes vaddisznósörtés kefét használni; ez a legjobbak az olajok egyenletes eloszlatásához.

2. Kevesebbszer mossunk hajat

Bármilyen gyakran mossuk is most a hajunkat, próbáljuk meg csak egy plusz nappal kitolni ezt az időtartamot. Ez visszavezet a természetes olajok megőrzésére, amelyek elengedhetetlenek a haj táplálásához. Emellett, bármikor is mossuk meg a hajunkat, mindenképpen gondoskodjunk a fejbőrünk megfelelő masszírozásáról. Ez felélénkíti a vérkeringést, ami segít javítani a fejbőr egészségét. Az egészséges fejbőr pedig egészséges hajat jelent.

3. Erősítő samponokat válasszunk

A kiöblítős samponok és kondicionálók csak ennyit tudnak tenni. Azonban a szulfátmentes, biotint és rézpeptideket tartalmazó termékek mind a gyenge haj megerősítésében, mind a fejbőr stimulálásában segíthetnek.

A gyenge haj gyökerét a haj szerkezeti elemeit összetartó diszulfidkötések törése adja. Rengeteg dolog okozhatja ezt a törést, többek között a hő és a kémiai kezelések, hogy csak néhányat említsünk. A közelmúltban a hajápolás kategóriájában megjelentek az új javító és erősítő termékek, amelyek célja a haj minőségének javítása ezen kötések újjáépítésével és megerősítésével.

Olvasd el ezt is: Mennyi az annyi? Milyen gyakran mossunk hajat?

4. Vitaminok, étrend-kiegészítők

Az egészséges, rugalmas haj növekedéséhez szükséges az ásványi anyagok megfelelő bevitele a véráramba. A legfontosabb ezek a közül a vas, a D3-vitamin és a cink. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya gyengébb, törékenyebb hajat, valamint szárazabb és kevésbé fényes hajat eredményezhet. Mindezek mellett mindig egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítőt elkezdenénk.

5. Óvatosan a forró hajformázókkal

A túlzott hő a szárazságtól kezdve a töredezett hajvégekig mindent okozhat, ami összességében károsítja a hajat. Kiszárítja a kutikulát és károsítja a haj belső keratinszerkezetét, aminek következtében a haj fakónak és élettelennek tűnik (arról nem is beszélve, hogy gyengébb lesz).

Ideális esetben a legjobb, ha nem használunk naponta forró hajformázó eszközöket. De ha ez nem reális lehetőség, akkor próbáljuk meg a hőfokot lejjebb kapcsolni, valamint hővédővel előkészíteni a hajunkat, mielőtt használnánk a hajszárítót, a hajkiegyenesítőt vagy a sütővasat.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock