I. erzsebet kiralyno

Bizarr szokás miatt feketedett el I. Erzsébet összes foga

Hiúságáról volt híres az angol történelem egyik leghíresebb uralkodója: rengeteg sminkpraktikája volt, egy dolgot azonban nem tudott elrejteni: a csúnya, megfeketedett fogait. Nem csoda, hogy az összes portrén csukott szájjal örökítették meg! Most az is kiderül, a királynő melyik, a mai szemmel már egészen bizarr szokása vezetett el idáig.Az 1500-as évek nem épp a szép mosolyokról és a fehér fogsorokról voltak híresek, megszokott volt, hogy mindenki hamar elvesztette a fogait. Az angol királynő, I. Erzsébet azonban különösen rosszul járt, és fekete fogsoráról volt hírhedt. De vajon milyen szokásai vezettek el idáig?

Ez is érdekelhet:
A sminkje okozhatta I. Erzsébet halálát

A pénz a baj

Napjainkban megfelelő mennyiségű pénzzel csodás (pót)fogakat vásárolhatunk magunknak, és szép lehet a mosolyunk akkor is, ha a genetikai lottó gyenge fogzománcot dobott nekünk. Akkoriban a vagyon azonban csak elősegítette a fogak romlását: a gazdagok nagy mennyiségben fogyaszthatták az akkor még luxusnak számító édességeket. A cukor ekkor még, mint minden más fűszer, rendkívül drága volt, így kevesek kiváltsága volt ezt fogyasztani. Ennél fogva státusszimbólum lett: Erzsébet tehát a rangját erősítette meg azzal, hogy süteményeket habzsolt – írta a hamuesgyemant.hu.

A Tudor-paszta

Sajnos, mivel drága volt, azt gondolták ebben a korban a cukorról, hogy egészséges. Épp ezért egy speciális fogkrémet alkottak belőle, a hírhedt Tudor-pasztát, amit a fogak fényesítésére használtak. Erzsébetnek tehát nemcsak a vacsoránál volt lehetősége cukorral tömnie magát, de orvosi utasításra még közvetlenül a fogaiba is dörgölte azt – ezt mai fejjel már olvasni is fáj... Persze, a királyi dáma finom íze miatt rajongott is a speciális pasztáért, és gyakran is alkalmazta azt, aminek az lett a vége, hogy az ötvenes éveire megfeketedett és/vagy kihullott az összes.

A BBC még egy humoros reklámot is készített a frenetikus fogkrémnek:


Nyitókép: Flickr