jackie kennedy

A vér áztatta rózsaszín kosztüm: Jackie Kennedy legendás ruhájának története

A 20.század egyik legmeghatározóbb ruhadarabja.


1963. november 22-én, a végzetes napon Jackie Kennedy a híres rózsaszín Chanel-ruháját viselte – akkoriban egyébként még kötelező volt, hogy a first ladyk Amerikában készült ruhát viseljenek. Az kosztüm buklé anyagból készült, tengerészkék színű gallérral és aranyszínű gombokkal. Öltözékét egy hozzá illő rózsaszín pillbox-kalappal és fehér kesztyűvel párosította, nyakát pedig néhány sor gyöngy díszítette.

Mrs.Kennedy korának legjobban öltözött asszonya volt, igazi stílusikon. Olyannyra erős volt jelenléte a divatban, hogy azt őt követő nők igazi megszállotjaivá váltak, az úgynevezett „Jackie Looknak".

A merénylet körülményeit talán mindenki ismeri. Dallas, napsütés, üdvrivalgás, óriási konvoj és egy jól célzott lövés.

Wikipedia

Amikor John F. Kennedyt 1963. november 22-én tragikus módon lelőtték Dallasban, Jackie mellette ült. Férje vére pedig ráfröccsent a rózsaszín szövetre és harisnyájára. A kórházban és a Washingtonba való visszautazás során Jackie nem volt hajlandó megtisztálkodni vagy levenni a vérrel átitatott ruhát. Az arcát azonban letörölte.

Getty Images

Miért mostam le a vért? Ott kellett volna hagynom azt is. Hadd lássák, mit tettek

– mondta egy interjúban.

Jackie úgy döntött, hogy nem öltözik át, még akkor sem, ha beleegyezett, hogy jelen legyen az új elnök, Johnson hivatalos eskütételénél. Az egykori first lady már akkor is tudta, hogy a fotók milyen erővel képesek üzeneteket közvetíteni. Az arcán pedig tisztán látszik a sokk és a zavarodottság.

Wikipedia

Bár a ruhát Jackie halála után megőrizték és a nemzeti archívumnak adományozták, lánya, Caroline Kennedy nem engedte, hogy ebben az évszázadban kiállítsák. Azért, hogy megőrizzék a néhai elnök emlékét, és ne keltsenek rossz emlékeket a családban. A ruhát ezért legalább 2103-ig a raktárban hagyják.

Évtizedekkel Kennedy elnök halála után is a vérfoltos rózsaszín kosztüm Jackie férjéhez való hűségének és a tragédiával szemben tanúsított kitartásának jelképe.