Kate Moss 2024

50 éves a szupermodell - képek Kate Moss legfontosabb mérföldköveiről

A világ egyik legikonikusabb szupermodellje, Kate Moss, aki az egész divatvilágot felforgatta idén 50 éves. A brit modell 16 éves kora óta számtalan mérföldkőhöz ért, melyekre képekkel emlékezünk születésnapja alkalmából.


1990 - The Face magazin


1990-ben, az akkor 16 éves Kate Mossról Corinne Day brit fotós készített egy fotósorozatot a The Face magazinnak, mellyel címlapra is került a modell. Ennek a címlapnak köszönhetően figyelt fel a világ a szeplős, kissé fiús testalkatú, természetes szépségű tinilányra. Külseje a korszak szupermoddeljeinek teljesen az ellenkezője volt, éppen ezért kezdték már akkoriban is anti-szupermodellként emlegetni. Ezzel a címlapfotóval maximálisan beindult a karrierje, mely azóta is töretlen.

1992 - Kate Moss és Mark Wahlberg, Calvin Klein kampány


Kate Moss 1992-ben az akkori szupersztárral, Mark Wahlberggel szerepelt közösen a Calvin Klein reklámkampányában. A modell számára ez egy újabb fontos mérföldkő volt, bár utólag egy 2012-es interjúból kiderült, hogy nem élvezte a fotózást partnere miatt.

„Hatalmas macsó volt és mindennek róla kellett szólnia. Díszkísérete volt, én pedig csak egy aprócska modell voltam. Ártatlan és fiatal. Nagyon nem éreztem jól magam a fotózás előtt. Egy-két hétig fel sem keltem az ágyból, olyan erős szorongással küzdöttem.”

1993 - Vouge


A modell 19 éves korában került először a Vouge címlapjára. A képeket a karrierjét beindító Corinne Day készítette.

1996 - Versace kifutó

Kate Moss 1996

Getty


Az 1996-os tavaszi Versace bemutató után nem sokkal az aktív kifutói modellkarrierjét befejezte Kate. A kétezres évek elején vonult vissza, ugyanis 2002-ben életet adott első gyermekének, Lila Grace-nek.

2006 - Alexander McQueen

Kate Moss 2006

Getty


2006-ban lépett először ismét kifutóra, bár ekkor sem élőben, csupán hologram formájában. Ez az Alexander McQueen őszi-téli kollekciójának bemutatóján történt.

2011 - Louis Vuitton

Getty


Bár az állandó kifutómodell karrierjét a kétezres évek elején befejezte, egy-egy divatshow-n mégis láthattuk és arról is gondoskodott, hogy az emlékezetes legyen. Így tett 2011-ben is a Louis Vuitton kifutóján, ahol egy égő cigarettával vonult végig a kifutón ezzel a francia sikkességet sugározva. A probléma csupán az volt, hogy ezzel a törvényben akkor már előírt, beltéri dohányzási tilalmat szegte meg, mindezt ráadásul a Nemzeti Dohányzásmentes Napon csinálta.

2014 - Playboy


A Playboy a magazin 60. évfordulójára kérte fel az akkor 40 éves Kate Moss-t, aki hibátlan formában pózolt a klasszikus nyuszijelmezben.

2022 - Bottega Veneta

Kate Moss 2022

Getty


A modellt legutóbb, és remélhetőleg nem utoljára, 2022 őszén láthattuk kifutón, a milánói divathéten, a Bottega Veneta 2023-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján. Kate Moss egy 1990-es évek stílusát idéző szettben vonult végig.

Nyitókép: Getty